Galant: Ono što možemo da radimo u Gazi, možemo i u Bejrutu, ako Hezbolah napravi greške...

"Kažem ovdje građanima Libana da sam već vidio građane Gaze kako idu sa bijelim zastavama duž obale i premještaju se na jug. Hezbolah uvlači Liban u rat koji bi mogao da se desi i pravi greške", rekao je izraelski ministar odbrane

5579 pregleda 1 komentar(a)
Dim na izraelsko-libanskoj granici, Foto: Reuters
Dim na izraelsko-libanskoj granici, Foto: Reuters

Ministar odbrane Izraela Joav Galant upozorio je danas libanski Hezbolah, koji je saveznik palestinskog Hamasa, da bi Bejrut mogao doživjeti istu sudbinu kao Gaza ako ta proiranska organizacija uvuče Liban u rat.

"Ono što možemo da radimo u Gazi, možemo isto raditi u Bejrutu", rekao je Galant tokom obilaska sjevera Izraela blizu granice sa Libanom.

"Ako Hezbolah napravi takve greške ovdje, prvi koji će platiti cijenu će biti građani Libana", upozorio je.

"Kažem ovdje građanima Libana da sam već vidio građane Gaze kako idu sa bijelim zastavama duž obale i premještaju se na jug. Hezbolah uvlači Liban u rat koji bi mogao da se desi i pravi greške", dodao je on.

On je objasnio da izraelske vazduhoplovne snage koriste manje od jedne desetine svojih snaga u Pojasu Gaze i da su okrenute i ka sjeveru.

Vođa libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je u međuvremenu da je njegova organizacija počela da koristi novo oružje u napadima koje svakodnevno izvodi protiv Izraela.

"Tokom protekle nedjelje pojačana je akcija otpora na libanskom frontu, broj operacija, broj meta, kao i upotrebljenog oružja", naveo je Nasralah prenijela je agencija Frans pres.

"Prvi put u istoriji otpora u Libanu koristimo dronove samoubice da napadnemo ciljeve u Izraelu", rekao je Nasralah u televizijskom obraćanju i sugerisao da su u proteklim danima korišćene rakete "Bukran" koje mogu da nose od 300 do 500 kilograma ekploziva.

On je rekao da su korišćene i rakete "Kaćuša" u napadu na izraelsku teritoriju poslije smrti jedne Libanke i njene tri unuke, u izraelskom napadu 5. novembra na jugu Libana.

Najmanje 91 osoba, većinom pripadnika Hezbolaha, kao i 11 civila je ubijeno od početka prekograničnih sukoba. Na izraelskoj strani je ubijeno šest vojnika i dva civila.

Bonus video: