Kriza u Gazi prijeti posrnuloj egipatskoj ekonomiji: Udar na turizam, prekid uvoza prirodnog gasa iz Izraela...

Nakon što je veliko zaduživanje u inostranstvu učetvorostručilo spoljni dug, Egiptu je samo u 2024. potrebno više od 28 milijardi dolara da pokrije otplate

10493 pregleda 0 komentar(a)
Turisti u Egiptu, Foto: Reuters
Turisti u Egiptu, Foto: Reuters

Egipatska ekonomija, koja je već u problemima, suočava se s novim rizicima pošto rat u susjednom Pojasu Gaze prijeti da poremeti prihode od turizma i uvoz prirodnog gasa.

Zalivske zemlje bogate naftom, koje su tokom protekle decenije u više navrata pomogle egipatske finansije depozitima deviza u centralnoj banci, nedavno su se preusmjerile na traženje profitabilnih investicija. Sada će, kažu analitičari i bankari, možda opet priskočiti u pomoć.

Rat u Pojasu Gaze koji se graniči s egipatskim Sinajskim poluostrvom uslijedio je nakon što su posljedice ruske invazije na Ukrajinu i pandemije koronavirusa već razotkrile dugotrajne slabosti egipatske ekonomije.

Egipat se u velikoj mjeri oslanjao na kratkoročne investicije, prihode od turizma i doznaka kako bi djelimično pokrio hronični trgovinski deficit, čime je ranjiv na spoljne šokove.

"Raspoloženje u inostranstvu za Egipat je tako slabo, a sada, ovo što se dešava, posljednja je stvar koja treba Egiptu. Treća kriza", rekla je Monika Malik, ekonomistkinja banke ADCB iz Abu Dabija.

Nakon što je veliko zaduživanje u inostranstvu učetvorostručilo spoljni dug, Egiptu je samo u 2024. potrebno više od 28 milijardi dolara da pokrije otplate. Manjak deviza doveo je do blokade uvozne robe u lukama u vrijednosti od pet milijardi dolara, kao i do problema stranim kompanijama u vraćanju dividendi, kažu bankari.

Odložene su isplate države za dio uvoza pšenice, kao i stranim naftnim i gasnim kompanijama.

Program Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vrijednosti od tri milijarde dolara je pod znakom pitanja zbog nevoljnosti Egipta da uvede fleksibilni kurs i odlaganja prodaje državne imovine. Sve tri glavne bonitetske agencije snizile su kreditni rejting Egipta dalje ispod investicionog nivoa, u kategoriji "smeća".

Udar na turizam

Prije krize u Gazi, sektor turizma je u Egiptu bio rijetka svjetla tačka s očekivanjem rasta u ovoj godini za 30 do 40 odsto, rekao je Moataz Sedki iz kompanije Travko holidejs (Travco Holidays Egypt), velike kompanije za upravljanje hotelima i rizortima.

Turizam je Egiptu doneo rekordnih 13,63 milijarde dolara u finansijskoj godini do kraja juna, u odnosu na 10,75 milijardi dolara godinu dana ranije, pokazuju podaci centralne banke.

Dosad je rat u Gazi uticao na popularne destinacije na Sinaju – Taba, Nuveiba, Dahab i Šarm el-Šeik, premda je ostatak zemlje manje-više bez negativnih posljedica.

Rezervacije su za period od 7. oktobra do kraja aprila otkazane ukupno 10-12 odsto, mada je popunjenost hotela u oktobru porasla za osam odsto u odnosu na oktobar 2022, rekao je Sedki.

"Zima zasad izgleda dobro. Kulturni turizam nije zapravo pogođen", dodao je on. "Brodovi za krstarenje Nilom između Luksora i Asuana u vrhu sezone, a to su Božić i Nova godina, popunjeni su 80-90 odsto ukupno".

Egipatski ministar turizma rekao je za Rojters prošle nedjelje da je uticaj rata ograničen na manje od 10 odsto rezervacija.

Ipak, izgledi su daleko od dobrih, rekao je Karim El-Minabavi, predsjednik turoperatora Emeko trevel (Emeco Travel) u centru Kaira. "Rezervacije idu veoma sporo i to najviše zabrinjava", rekao je on.

Poremećaji isporuka gasa

Drugi problem koji bi mogao da dovede do odliva deviza je prekid uvoza prirodnog gasa iz Izraela, na koji se Egipat oslanja i za domaću potrošnju i za unosan izvoz.

Izrael je 9. oktobra obustavio proizvodnju na svom gasnom polju Tamar, a gas koji ide u Egipat u jednom trenutku je skroz zaustavljen, mada je potom nastavljen tok u malim količinama.

Smanjene su isporuke gasa nekim sektorima koji su veliki potrošači, kao što je proizvodnja đubriva, rekla su dva izvora iz tog sektora.

Prije sukoba, Egipat je iz Izraela uvozio 860 miliona kubnih stopa dnevno, što je oko 15 odsto ukupnog gasa u Egiptu, rekao je Siamak Adibi, glavni konsultant i šef tima za gas za Bliski istok u kompaniji FGE.

Istovremeno su izblijedele nade Egipta da će pojačati izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Evropu, nakon što ga je skoro zaustavio od maja do septembra pošto je vlada uvela restrikcije struje.

Egipat je čak uvezao određenu količinu LNG-a, "što ističe trenutnu neravnotežu gasa u ovoj sjevernoafričkoj zemlji", rekao je Olumide Adžaji, viši analitičar za LNG u kompaniji LSEG.

Zalivska pomoć?

U svjetlu sukoba u Pojasu Gaze i rizika od širenja regionalnih previranja, analitičari i bankari kažu da zalivske države preispituju svoju nevoljnost u posljednje dvije godine da podrže egipatsku ekonomiju.

"Osjetio sam promjenu raspoloženja u Zalivu, jer je prije Gaze bilo vrlo malo strpljenja za Egipat", rekao je Malik.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Katar imaju ukupno 29,9 milijardi dolara u depozitima u egipatskoj centralnoj banci i pozajmili su još 16 milijardi dolara u drugim oblicima kredita.

Bonus video: