Bajden i Si se dogovorili o nastavku vojnih komunikacija, suzbijanju proizvodnje fentanila

Dvojica lidera su razgovarala oko četiri sata na imanju u blizini San Franciska, i pokrili niz osjetljivih tema koje su doprinijele zahlađenju odnosa SAD i Kine

10134 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden i kineski lider Si Đinping dogovorili su se da njihove zemlje nastave komunikaciju na nivou dvije vojske, i da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom - što su dva velika rezultata njihovog prvog direktnog susreta u proteklih godinu dana.

Si je posljednji put bio u Americi 2017. godine, a sa Bajdenom se sada sastaje na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).

Dvojica lidera su razgovarala oko četiri sata na imanju u blizini San Franciska, i pokrili niz osjetljivih tema koje su doprinijele zahlađenju odnosa SAD i Kine.

Američki predsjednik je rekao da su se Si i on saglasili da nastave vojne kontakte koje je Kina prekinula kada je tadašnja predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posjetila Tajvan u avgustu 2022.

“Vraćamo se direktnim, otvorenim, jasnim komunikacijama na direktnoj osnovi", rekao je Bajden.

Bajden je zahtijevao da obje zemlje ozvaniče vojni dijalog a američki sekretar za odbranu Lojd Ostin će se sastati sa svojim novim kineskim kolegom kada ta osoba bude imenovana, izjavio je jedan visoki američki zvaničnik.

U proteklih godinu dana, američka i kineska vojska su dolazile u više napetih situacija na ivici konflikta.

Bajden i Si su se dogovorili da će Kina zaustaviti izvoz hemijskih proizvoda koji se koriste u proizvodnji opijata fentanila, što je vodeći uzrok predoziranja narkoticima u SAD. "To će spasiti živote", rekao je Bajden, dodajući da cijeni Sijevu "posvećenost" rješenju tog problema.

Prema dogovoru, Kina će razmotriti situaciju u konkretnim hemijskim fabrikama koje proizvode elemente od kojih se pravi fentanil, rekao je novinarima visoki američki zvaničnik.

Si je nastojao da razuvjeri Bajdena u pogledu kineskih namjera prema demokratskom Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, navodeći da Kina nema planove da narednih godina pokrene vojnu akciju protiv Tajvana, ali je opisao uslove pod kojima bi se primijenila sila, rekao je američki zvaničnik.

"SAD treba da prestanu da naoružavaju Tajvan i da podrže mirno ponovno ujedinjenje Kine", kazao je Si Bajdenu, prema saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Bajden je, pak, izjavio da SAD "vjeruju u status kvo" i pozvao Kinu da poštuje izborni proces na Tajvanu.

Takođe je pozvao Sija da upotrijebi svoj uticaj kod Irana da pozove Teheran da ne vrši, preko svojih saradnika, napade na američke ciljeve na Bliskom istoku dok se u Gazi nastavlja sukoba Izraela i Hamasa, izjavio je za agenciju Rojters visoki američki zvaničnik.

Američki predsjednik je ocijenio da je uspjeh sastanka u tome što su Si i on "jednostavno razgovarali, bili otvoreni jedan prema drugom, tako da nema nesporazuma."

Prema izvještavanju kineske državne televizije, dvojica lidera su se takođe dogovorila da učestvuju u intervladinom dijalogu o vještačkoj inteligenciji i da se uvedu dodatni direktni letovi između dve zemlje.

Stručnjaci za kinesko-američke odnose kažu da će dogovori koje su postigli Bajden i Si imati značaj u budućim odnosima dve zemlje.

Zoe Liu, stručnjakinja za Kinu iz Savjeta za spoljnopolitičke odnose, kaže da su dogovori o fentanilu i direktnom vojnom dijalogu "pozitivni znaci koji pokazuju da obje zemlje žele da spriječe dalje pogoršavanje bilateralnih odnosa.

Međutim, kaže Liu, "ti sporazumi neće promijeniti strukturalne izazove u bilateralnim odnosima ali utiru put detaljnijim razgovorima na radnom nivou, što je mnogo značajnije."

Bonus video: