Izrael tvrdi da je Iran odogovoran za otmicu broda u Crvenom moru od strane Huta

Navodi se da je brod plovio iz Turske ka Indiji sa međunarodnom civilnom posadom

8721 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.11.2023. 18:15h

Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da je otmica broda u Crvenom moru od strane Huta koje podržava Iran u Jemenu "veoma ozbiljan incident na globalnom nivou" i da je "iranski terorizam" direktno odgovoran za to.

Kancelarija premijera izdala je saopštenje kao odgovor na otmicu britanskog broda kojim upravlja japanska kompanija u Crvenom moru, okrivljujući Iran za incident, piše Tajms of Izrael.

U saopštenju se navodi da je na brodu bilo 25 članova posade iz Ukrajine, Bugarske, Filipina i Meksika, ali nije bilo Izraelaca na brodu.

"Ovo je još jedan akt iranskog terorizma koji izražava iskorak u iranskoj agresiji na građane slobodnog sveta i stvara međunarodne implikacije kada je u pitanju bezbednost globalnih brodskih ruta", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je brod plovio iz Turske ka Indiji sa međunarodnom civilnom posadom.

Huti kažu da su zaplijenili izraelski brod u Crvenom moru

Jemenski Huti rekli su da su zaplijenili izraelski brod u južnom Crvenom moru i odvezli ga u jemensku luku, prenosi Rojters.

„Mi tretiramo posadu broda u skladu sa islamskim principima i vrijednostima“, rekao je portparol vojske grupe u saopštenju.

Bonus video: