UN: Zbog borbi u Mjanmaru raseljeno više od 26.000 ljudi

Prijavljeno je 11 smrtnih slučajeva i više od 30 ranjenih otkako je 13. novembra došlo do kršenja primirja dogovorenog prije godinu dana

2931 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zbog borbi koje se vode između vojske Mjanmara i pobunjeničkih snaga Arakanske armije u državi Rakajn na istoku te zemlje raseljeno je preko 26.000 ljudi od početka ove nedjelje, saopštile su Ujedinjena nacije (UN), prenosi CNN.

U saopštenju kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA) navodi se danas da je prema najnovijim podacima ukupan broj interno raseljenih lica zbog sukoba između dvije strane iznosi oko 90.000.

Prijavljeno je 11 smrtnih slučajeva i više od 30 ranjenih otkako je 13. novembra došlo do kršenja primirja dogovorenog prije godinu dana, navodi se u saopštenju.

Najnovije borbe su počele kada su pripadnici Arakanske armije napali dva vojna punkta blizu granice sa Bangladešom.

UN navode da postoje izvještaji da je vojska Mjanmara granatirala područje pod kontrolom Arakanske armije kao i da je vojska izvela najmanje jednu operaciju uz podršku iz vazduha i mornarice.

Prema navodima aktivista vazdušni i kopneni napadi na ono što mjanmarska vojska naziva "terorističkim" ciljevima su redovni od 2021. godine i u njima je poginulo na hiljade civila, uključujući djece.

Čitava sela su spaljena od vojnih snaga.

Sve humanitarne aktivnosti su obustavljene zbog borbi i blokirani su "praktično svi putevi i vodeni tokovi" u državi Rakajn, navodi se u saopštenju.

Sukob u Mjanmaru je započeo u februaru 2021. godine kada je vojska Mjanmara vojnim udarom zbacila demokratsku vladu Aung San Su Ći.

Državni udar je izazvao velike proteste stanovništva koje je vojska ugušila silom nakon čega su se formirale brojne paravojne formacije koje su u sukobu sa vojnom huntom.

Bonus video: