OpenAI strahuje od prelaska talenata u Majkrosoft

U neočekivanom obrtu u Silicijumskoj dolini nakon smjene Sema Altmana, kompanija OpenAI za novog lidera imenovala Emeta Šira

12292 pregleda 0 komentar(a)
Sem Altman, Foto: Rojters
Sem Altman, Foto: Rojters

Vještačka inteligencija je poznata po tome da može da praktično ni iz čega stvara slike koje je teško razlikovati od onih koje je napravio čovjek, ali kada bi taj softver imao jedno prepoznatljivo lice onda bi to bilo lice Sema Altmana.

Jedan od osnivača OpenAI-a, koji je prije svega godinu izazvao senzaciju predstavljanjem ChatGPT-a, Altman se predstavlja kao dobroćudni čarobnjak iza tehnologije za koju mnogi tvrde da bi mogla uzdrmati čitave industrije pa čak i samo čovječanstvo.

Međutim, u petak je Altman bio taj koji je uzdrman nakon što ga je upravni odbor kompanije OpenAI-a, u iznenađujućem potezu, smijenio i oduzeo mu titulu izvršnog direktora.

Direktori kompanije, koja sada vrijedi oko 80 milijardi dolara, kao razlog su naveli nedostatak "dosljedne iskrenosti u komunikaciji".

Za vršioca dužnosti izvršnog direktora OpenAI-a juče je imenovan Emet Šir, bivši direktor Tviča dok će se Altman kako je juče saopšteno pridružiti Majkrsoftu.

Emet Šir
Emet Širfoto: REUTERS

Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela objavio je na društvenoj mreži X da će Altman postati izvršni direktor nove istraživačke grupe unutar proizvođača softvera, zajedno sa drugim kolegama koje su napustile OpenAI, poput bivšeg predsjednika Grega Brokmana, koji je podnio ostavku na funkciju nakon što je Altman smijenjen.

Šir je odbacio spekulacije da je upravni odbor OpenAI-a smijenio Altmana zbog nesuglasica oko sigurnosti moćnih modela vještačke inteligencije. On je obećao otvaranje istrage povodom smjene, razmatranje nove uprave za OpenAI i nastavak puta zahvaljujući kojem je tehnologije poput viralnog četbota dostupna svima.

U kompaniji strahuju od masovnog egzodusa talenata, a odmah nakon interne objave o imenovanju Šira, uznemireni zaposleni izašli su iz sjedišta OpenAI-a u San Francisku, prenio je portal "Informejšn". Desetine zaposlenih su u nedjelju veče interno najavile da će napustiti kompaniju, kazala je za portal jedna upućena osoba. Nekoliko lidera statrapa juče je objavilo "OpenAI je ništa bez svojih ljudi".

Kompanija uvjerava zaposlene da će biti u redu i bez Altmana, ali Rojters ističe da će odlaskom superzvijezde Silicijumske doline ostaviti veliku prazninu u naporima kompanije za prikupljanje sredstava.

Altmanu se pripisuju zasluge da je skoro sasvim sam ubijedio izvršnog direktora Majkrosofta Nadelu da se obaveže sa 10 milijardi dolara investicije u kompaniju na samom početku, kao i za upravljanje tenderskim transakcijama ove godine koje su rezultirale gotovo trostrukim skokom vrijednosti kompanije sa 29 milijardi na preko 80 milijardi dolara.

Satja Nadela
Satja Nadelafoto: REUTERS

Njegova harizma je takođe pomogla u privlačenju talenata na najkonkurentnijem tehnološkom tržištu. Uspješno je regrutovao ljude iz Gugla, Majkrosofta i drugih tehnoloških giganata sigurnim platama i obećavajući im mjesto u prvom redu tehnologije koja će promijeniti svijet.

Ta tehnologija je od tada izazvala zabrinutost zbog scenarija apokalipse u kojima softver preuzima kontrolu nad svijetom, bezobzirno krade intelektualnu svojinu i pretvara srednje obrazovanje u leglo prevare ili postaje prosto nepotrebno. Međutim, Altman je na jednom događaju u četvrtak rekao da "teška regulacija" nije potrebna još neko vrijeme. "U nekom trenutku, kada model bude mogao da parira proizvodu čitave kompanije, zatim cijele države, pa čak i cijelog svijeta", takva pravila biće korisna, rekao je.

Altman je odrastao u Sent Luisu u Mizuriju i pohađao je Stenford godinu dana, nastavljajući tradiciju tehnoloških titana odustajanja od studija prije sticanja diplome.

Altmanova filozofija takođe je naišla na dobar prijem kod mladih ambicioznih inženjera koji izgaraju od rada za tehnološke gigante. "Ukoliko ste u pravu, biti neshvaćen od većine ljudi predstavlja snagu, a ne slabost", napisao je Altman u blogu prije tri godine. "Vi i mala grupa pobunjenika dobijate prostor da riješite važan problem koji inače možda ne bi bio riješen".

Komentarišući njegovu smjenu, analitičar Ričard Vindzor kazao je za Rojters da već duže vrijeme postoji konflikt između misije OpenAI-a da razvija tehnologiju za dobrobit čovječanstva i misije njegovih investitora koji su podržali napore očekujući finansijski povrat.

"Ovog vikenda je samo detonirana bomba koja je već dugo otkucavala", kazao je on.

Bonus video: