Pakistanski sud proglasio nezakonitim suđenje bivšem premijeru Imranu Kanu

Slučaj protiv Kana vezan je za njegove tvrdnje i pokazivanje povjerljivih diplomatskih pisama na jednom mitingu, nakon što mu je Parlament izglasao nepovjerenje 2022. godine

5259 pregleda 0 komentar(a)
Imran Kan, Foto: Reuters
Imran Kan, Foto: Reuters

Sud u Pakistanu saopštio je danas da je zatvorsko suđenje bivšem premijeru Imranu Kanu po optužbi za odavanje državne tajne - nezakonito, prenio je medijima njegov advokat Naem Haider Panjuta.

Nije još poznato da li će se vlada žaliti na ovu odluku suda, pošto su visoki državni zvaničnici tvrdili da je Kanovo suđenje organizovano u zatvoru u Ravalpindiju zbog prijetnji po njegov život.

Odluka suda donijeta je mjesec dana nakon što je Kan optužen za navodno odavanje državnih tajni, za koju pravni stručnjaci kažu da može dovesti i do smrtne kazne.

Slučaj protiv Kana vezan je za njegove tvrdnje i pokazivanje povjerljivih diplomatskih pisama na jednom mitingu, nakon što mu je Parlament izglasao nepovjerenje 2022. godine.

Dokument je navodno bila diplomatska prepiska između pakistanskog ambasadora u Vašingtonu i Ministarstva spoljnih poslova u Islamabadu.

Kan je tvrdio da je to dokaz da je njegovo svrgavanje bilo zavjera SAD, koju su navodno izvršili vojska i njegovi politički protivnici, uključujući i njegovog nasljednika Šebaza Šarifa, što su Vašington, pakistanska vojska i sam Šarif odbacili.

Kan se nije pojavljivao u javnosti još od avgusta, kada je osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije.

Viši sud u Islamabadu je kasnije oborio tu presudu, ali je bivši premijer ostao u pritvoru.

Današnji razvoj događaja uslijedio je uoči parlamentarnih izbora koji treba da se održe 8. februara sljedeće godine.

Prema procjenama analitičara Kanova partija bi mogla da osvoji najviše mjesta u Parlamentu, ali on nema pravo da se kandiduje na tim izborima upravo zbog pomenute presude za korupciju.

Bonus video: