Bajden na godišnjicu ubistva Kenedija pozvao Amerikance da se ujedine

Bajden je rekao da je smrt Kenedija "probudila generaciju" da sagleda važnost građanskih prava, uključujući pristup glasanju i jednake plate

7860 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden je tokom današanjeg obilježavanja 60. godišnjice ubistva Džona F. Kenedija pozvao Amerikance da se ujedine u ispunjavanju optimistične vizije koju je imao bivši predsjednik SAD.

"Predsjednik Kenedi je promijenio način na koji vidimo sebe, državu punu mladalačkih nada i ambicija kaljenu iskusnom snagom naroda koji je prevazišao dubok gubitak pretvarajući bol u nepopustljivu svrhu", rekao je Bajden.

On je pozvao Amerikance da uzmu istoriju u svoje ruke i nikada ne prestanu da teže stvaranju države koja je u skladu sa njihovim najvišim idealima.

Bajden je rekao da je smrt Kenedija "probudila generaciju" da sagleda važnost građanskih prava, uključujući pristup glasanju i jednake plate.

Predsjednik je pozvao Amerikance da upamte da taj događaj nije samo "tragedija, već i poziv na akciju da svako učini sve što može za svoju državu".

Kenedi je ubijen 1963. godine u Dalasu u saveznoj američkoj državi Teksas. Za atentat je osumnjičen Li Harvi Osvald, kojeg je dva dana kasnije u policijskoj stanici ubio Džek Rubi.

Godišnjica stiže u neobičnom trenutku za Kenedijeve. To je trenutak kada se misija porodice da održi nasljeđe javnih službi i visokih ideala nadmeće za pažnju sa predsjedničkom kandidaturom Roberta F. Kenedija mlađeg.

Ulazak Roberta F. Kenedija mlađeg u trku za predsjednika SAD dodaće nepredvidivost predsjedničkim izborima sljedeće godine, dok ankete sugerišu da bi mogao uzeti glasove i od predsjednika Džozefa Bajdena i od Donalda Trampa.

Govoreći pred mnoštvom pristalica ispred Nacionalnog ustavnog centra u Filadelfiji u ponedjeljak, 9. oktobra, Kenedi (poznat i kao RFK) je rekao je da predstavlja "populistički pokret koji prkosi podijeli lijevo-desno".

"Demokrate se plaše da ću pokvariti izbore predsjedniku Bajdenu, a republikanci se boje da ću ih pokvariti Trampu", rekao je.

"Istina je da su obojica u pravu. Moja je namjera to pokvariti obojici".

Bonus video: