Šta je AGI i treba li čovječanstvo da se plaši: Utopija ili scenario iz Terminatora

Nedavno se desio dramatičan događaj u vezi sa firmom OpenAI, koji je stavio ovo pitanje u fokus javnosti, kroz spekulacije da je promjena menadžmenta bila zbog neslaganja oko bezbjednosnih briza u vezi sa probojem u vezi AGI

7527 pregleda 1 komentar(a)
Foto: carolco pictures
Foto: carolco pictures

Opšta vještačka inteligencija ili AGI je nešto o čemu svako treba da zna i da o tome razmišlja, piše Forbes Crna Gora.

Ovo je važilo i prije nego što se nedavno desio dramatičan događaj u vezi sa firmom OpenAI, koji je stavio ovo pitanje u fokus javnosti, kroz spekulacije da je promjena menadžmenta bila zbog neslaganja oko bezbjednosnih briza u vezi sa probojem u vezi AGI.

Rojters je izvjestio da je grupa zaposlenih poslala pismo u kojem upozorava na opasnost po čovječanstvo, a vjerovatno se tiče misterioznog projekta Q star.

Neki Opštu vještačku inteligenciju definišu kao inteligenciju koja nije specijalizovana za neki određeni zadatak, kao što je recimo pisanje eseja, igranje šaha i tome slično.

Većina današnjih AI je fokusirana na rješavanje jednog problema i često je bolja od ljudi u tome. Međutim, takva vrsta AI ne može da čita knjige, ne može da planira svoj dan ili da radi bilo šta što mogu ljudi.

AGI, odnosno, Opšta vještačka inteligencija bi mogla da radi sve to, samo uz nebrojeno puta veću mogućnost procesuiranja podataka, i što se tiče brzine i što se tiče količine.

Cijeli tekst možete pročitati na Forbes Crna Gora.

Bonus video: