Šefica, plesačica i pukovnikova kćer

Novoizabrani predsjednik Argentine Havijer Milej će se u upravljanju državom oslanjati na tri žene koje su i do sada imale važnu ulogu u njegovoj karijeri

50913 pregleda 25 reakcija 9 komentar(a)
Milej sa Viktorijom Viljaruel, Fatimom Florez i Sestrom Karinom nakon proglašenja rezultata drugog kruga izbora - Foto: Beta/AP, Foto: Beta/AP
Milej sa Viktorijom Viljaruel, Fatimom Florez i Sestrom Karinom nakon proglašenja rezultata drugog kruga izbora - Foto: Beta/AP, Foto: Beta/AP

Kada je desničarski populista Havijer Milej izabran za predsjednika Argentine, on je svoju pobjedu posvetio “šefici”, što je nadimak koji koristi za svoju tajanstvenu sestru Karinu Milej. Ona je najvažnija u trojcu uticajnih žena koje prate strastvenog autsajdera koji je došao na čelo druge po veličini ekonomije Južne Amerike.

Milej sa sestrom Karinom
Milej sa sestrom Karinomfoto: Beta/AP

Karina Milej, koja rijetko govori u javnosti, imala je zadatak da najavi svog brata u nedjelju veče nakon što je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojivši 55,7 odsto glasova, što je najveći procent osvojenih glasova na izborima od povratka na demokratiju 1983, navodi agencija Asošiejtid pres.

“Bez nje ništa od ovoga ne bi bilo moguće”, kazao je Milej pristalicama koje su uzvikivale “Ole, ole, šefice, šefice”.

Milej je imao meteorski uspon do predsjedničke funkcije, a prije dvije godine je iz uloge televizijskog komentatora prešao u poslaničke klupe. Budući da nije imao ugledne političke savjetnike, okružio se grupom žena koje će imati ključne uloge u njegovoj administraciji.

Milej je osvojio predsjednički mandat zagovarajući nekoliko nekonvencionalnih mjera, uključujući predlog za ukidanje Centralne banke Argentine i zamjenu nacionalne valute američkim dolarom.

U intervjuima, Milej je svoju sestru Karinu opisao kao “velikog tvorca” njegove kampanje. Ona je prikupila sredstva i nadgledala cijelu operaciju, upravljajući dnevnim rasporedom svog brata, ističe AP.

Američka agencija navodi da je vjerovatno njen najvažniji doprinos učešće u pregovorima sa bivšim predsjednikom Maurisijom Makrijem za sklapanje saveza sa najvećom koalicijom desnog centra uoči drugog kruga izbora.

Ostaje nejasno da li će Karina, koja je diplomirala odnose sa javnošću, imati zvaničnu poziciju u vladi svog brata, ali rijetki su oni koji sumnjaju da će ona nastaviti da ima ključnu ulogu.

Jedna od osoba koja bi mogla imati izraženiju javnu ulogu u Milejevoj administraciji je Fatima Florez, glumica i plesačica koja se proslavila imitirajući bivšu predsjednicu Kristinu Fernandez de Kiršner. Milej je već nekoliko mjeseci u vezi sa Florez.

Milej i Fatima Florez
Milej i Fatima Florezfoto: Beta/AP

Njena uloga u administraciji je nejasna, a ona je kazala da ne namjerava da napusti scenu. “Mogu da kombinujem moju umjetničku karijeru sa ulogom prve dame”, kazala je ona nakon Milejeve pobjede.

Novoizabrani predsjednik je kazao da ne planira da traži od Florezove da napusti karijeru, a u jednom intervjuu je kazao “ne vidim zašto bih bio tako sebičan da lišim Argentince gledanja tako velike predstave kao što je Fatimina”.

Jednu od ključnih uloga u budućoj administraciji igraće i novoizabrana potpredsjednica Viktorija Viljaruel, jedna od nakontroverznijih ličnosti u novoj vladi zbog njenog protivljena abortusu i jednakosti u braku. Ona se zalagala za ponovno pokretanje diskusije koja je dovela do legalizacije abortusa u Argentini 2020.

Milerj i Viktorija Viljaruel
Milerj i Viktorija Viljaruelfoto: Beta/AP

Viljaruel, poslanica, takođe je dovodila u pitanje legalnost procesa koji su doveli do presuda bivšim oficirima za zločine protiv čovječnosti za vrijeme posljednje brutalne vojne diktature koja je okončana 1983.

Kćerka pukovnika u vojsci, Viljaruel je godinama radila na izmjeni narativa o posljednjoj vojnoj diktaturi. Osnovala je organizaciju koja je branila bivše vojne oficire i učestvovala je u skupovima sa rođacima žrtava terorističkih napada koje su 1970-ih izvršile ljevičarske gerilske grupe.

Tokom kampanje, Viljaruel je pratila Mileja u nekoliko televizijskih intervjua i u nekoliko navrata objašnjavala njegove predloge. “Ona je briljantna žena”, kazao je on.

Milej je rekao da će Viljaruel biti zadužena za odbrambenu i bezbjednosnu politiku buduće vlade dodajući “jasno je da neće imati dekorativnu ulogu”.

Bonus video: