"Gaza je groblje": Da li će primirje biti produženo?

Nastavljena je razmjena talaca i zatvorenika tokom primirja između Izraela i Hamasa. Pojas Gaze je razoren, a Unicef traži da se primirje pretoči u trajni prekid vatre

5901 pregleda 33 reakcija 3 komentar(a)
Detalj iz Pojasa Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Pojasa Gaze, Foto: Reuters

„Ovdje je groblje“, kaže Džems Elder, portparol Unicefa, koji tokom prekida vatre boravi u Pojasu Gaze. „Sad kad vidim svojim očima, ne mogu da povjerujem, gore je nego što sam zamišljao.“

Elder za DW priča o punim autobusima povrijeđene djece koja tek sada stižu do bolnica.

„Osjećaju se na trulo meso… djeca sa strašnim opekotinama, sa ožiljcima rata, ranama od artiljerije“, kaže Elder.

U petak je počeo četvorodnevni prekid vatre između Izraela i Hamasa tokom kojeg su palestinski militanti počeli da oslobađaju taoce. Hamas je u SAD, EU i nekim drugim zemljama označen kao teroristička organizacija.

Kako prenosi Elder, ljudi u Gazi koriste prekid vatre da potraže svoje porodice i pomoć. Ali, kaže da samo četiri dana primirja – do utorka – neće mnogo pomoći.

„Ne možemo uz čistu savjest da se vratimo situaciji u kojoj se ubija stotinu djece dnevno. Ova pauza mora da preraste u trajni prekid vatre, moramo se vratiti miru“, dodao je Elder za DW.

Pušteno još talaca

U nedjelju je u Izrael stiglo još trinaest izraelskih i četvoro tajlandskih državljana koje je Hamas prethodno držao kao taoce. Kasno u subotu ih je Hamas predao Crvenom krstu na prelazu Rafa koji povezuje Gazu i Egipat.

Među oslobođenim Izraelcima je šest žena i sedmoro djece. Najmlađa je trogodišnja Jahel Šoham, oslobođena sa majkom i bratom – dok je otac još u rukama Hamasa.

Izrael je zauzvrat pustio šest palestinskih žena i 33 djece iz svojih zatvora. Neke od njih su na Zapadnoj obali dočekale hiljade ljudi.

Među njima je bila i Nurhan Avad koja je kao 17-godišnjakinja 2016. osuđena na 13,5 godina robije jer je navodno makazama pokušala da ubode izraelskog vojnika.

Prema palestinskim aktivistima, Izrael drži 7.200 Palestinaca u zatvorima, od čega je oko dvije hiljade uhapšeno od početka ovog sukoba.

U subotu je djelovalo da je i kratko primirje ugroženo pošto je Hamas tvrdio da Izrael ometa dostavljanje humanitarne pomoći na sjever Pojasa Gaze.

Dil u kojem su posredovali Katar i Egipat, osim četiri dana bez okršaja, podrazumijeva da Hamas oslobodi pedeset žena i djece, a Izrael 150.

To je prvi znak popuštanja tenzija nakon „crnog Šabata“, kako Izraelci nazivaju 7. oktobar kad je Hamas u masovnim terorističkim udarima pobio oko 1.200 Izraelaca i uzeo oko 240 talaca.

Nasilje na Zapadnoj obali

Izrael je odgovorio masovnim bombardovanjem malenog Pojasa Gaze i kopnenom intervencijom. Prema Hamasovom Ministarstvu zdravlja u Gazi, ubijeno je skoro 15.000 ljudi, među njima su dvije petine djeca.

U Gazi su gdje su mnoga mjesta, stambeni blokovi i bolnice sravnjeni sa zemljom, dok Izrael tvrdi da se obračunava sa Hamasom koji ispod gradova i bolnica ima mrežu tunela, skladišta oružja i komandnih centrala.

No, iako se u Gazi trenutno ne puca, samo sa subote na nedjelju su izraelske okupacione snage ubile šestoro Palestinaca na Zapadnoj obali, javlja Rojters. Petoro od njih je stradalo u Dženinu, gdje su izraelske snage vršile raciju navodno u potrazi za osumnjičenim za jedan raniji bombaški napad.

Preko 230 Palestinaca je ubijeno na okupiranoj Zapadnoj obali. Ubice su često radikalni jevrejski naseljenici i to naočigled izraelskih snaga.

Duže primirje?

Jedan od posrednika, Katar, nada se da bi primirje moglo da se produži. Tako bi mogli da se nastave pregovori o puštanju ostalih talaca, rekao je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova za CNN.

Izrael je najavio da bi primirje moglo biti produženo po jedan dan za svakih deset talaca koje Hamas oslobodi, ali da se onda vraćaju borbenim dejstvima.

Rukovodstvo Izraela je pod pritiskom protesta kod kuće. U subotu se u Tel Avivu opet okupilo nekoliko hiljada ljudi, tražeći da prioritet vlasti Benjamina Netanjahua bude oslobađanje talaca.

Kako ocjenjuje agencija Asošiejted pres, pritisak porodica talaca i bijes zbog nesposobnosti Izraela da spriječi napad od 7. oktobra zaoštravaju dilemu u kojoj je politički vrh.

Netanjahuova desničarska vlada je kao podjednako važne prioritet proglasila eliminaciju vojnog krila Hamasa i oslobađanje talaca.

Bonus video: