Meta: Hiljade lažnih Fejsbuk naloga otvoreno u Kini, sa ciljem da se utiče na izbore u SAD

Mreža sastavljena od oko 4.800 lažnih profila pokušala je da prikupi što veći broj pratilaca i "prijatelja" i tako ostvari značajan uticaj na publiku, ali ih je Meta identifikovala i obrisala im naloge

3637 pregleda 3 komentar(a)
Meta, Foto: Reuters
Meta, Foto: Reuters

Kompanija Meta u čijem su vlasništvu društvene mreže Fejsbuk i Instagram saopštila je danas da je u Kini napravljeno više hiljada lažnih Fejsbuk naloga, koji izgledaju kao da pripadaju američkim državljanima i sa kojih se dijeli politički sadržaj, sa namjerom da se utiče na izbore u SAD koji će biti održani naredne godine.

Mreža sastavljena od oko 4.800 lažnih profila pokušala je da prikupi što veći broj pratilaca i "prijatelja" i tako ostvari značajan uticaj na publiku, ali ih je Meta identifikovala i obrisala im naloge.

Sa lažnih profila, koji su imali fotografije, imena i lokacije prosječnih američkih korisnika Fejsbuka, nisu dijeljene lažne vijesti, već izjave raznih političara i vijesti novinskih kuća, uglavnom objavljene na društvenoj mreži Iks (X), nekadašnjem Tviteru (Twitter).

Preuzimani su i dijeljeni izvještaji i sa liberalnim i sa konzervativnim sadržajem, ali ne sa ciljem da se podrže jedna ili druga strana, već da se naglase ideološke razlike i sa namjerom da se dublje polarizuje američko društvo, saopšteno je.

Agencija Asošijted pres (AP) navodi da otkrivanje mreže lažnih naloga dokazuje da protivnici SAD koriste njene tehnološke kompanije kako bi doveli do razdora i nepovjerenja u društvu.

Kompanija Meta sa sjedištem u Kaliforniji nije uspjela da dokaže vezu mreže lažnih naloga sa kineskom vladom, ali je utvrdila da su svi lažni nalozi otvoreni u Kini.

Sadržaji koje ti nalozi dijele na Fejsbuku podudaraju se sa kineskom propagandom i dezinformacijama kojima Peking preuveličava ideološke razlike u SAD. Kako bi nalozi djelovali uvjerljivije, oni povremeno dijele i sadržaje o modi ili kućnim ljubimcima.

Ranije ove godine, neki nalozi su naglo izmijenili svoja američka korisnička imena i profilne fotografije tako da izgledaju kao da njihovi vlasnici žive u Indiji. Sa njih je potom širen prokineski sadržaj o Tibetu i Indiji, što pokazuje kako se lažne mreže novih korisnika mogu brzo i lako fokusirati na nove mete.

Menadžeri kompanije Meta razgovarali su o aktivnostima mreže lažnih naloga tokom jučerašnjeg konferencijskog poziva sa novinarima, dan nakon što je tehnološki gigant objavio svoje politike za predstojeću izbornu godinu, od kojih je većina bila na snazi i tokom prethodnih izbora.

Međutim stručnjaci koji proučavaju vezu između društvenih medija i dezinformacija saopštili su da 2024. postavlja pred njih nove izazove.

Veliki broj država će te godine održati izbore, a pojava sofisticiranih programa vještačke inteligencije znači da će biti lakše nego ikada kreirati realistične audio i video materijale, čiji bi sadržaji mogli da obmanu birače.

Bonus video: