U napadu militanata na autobus na sjeveru Pakistana poginulo devetoro, 20 ranjeno

Pakistanski privremeni premijer Anvar ul-Hak Kakar je osudio napad, rekavši da "antidržavnim elementima neće biti dozvoljeno da sabotiraju mir u Gilgit Baltistanu" i obećao da će nastaviti borbu "protiv terorista"

4057 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U napadu militanata na autobus na sjeveru Pakistana poginulo je devet osoba, uključujući dva vojnika, dok je više od 20 ranjeno, saopštila je danas lokalna policija.

Napad se dogodio u subotu uveče na autoputu Karakoram koji povezuje Pakistan i Kinu i prolazi kroz provinciju Hajber Pahtunhva, koja je u prošlosti bila žarište terorizma zbog prisustva pakistanskih talibana i drugih militantnih grupa.

Autobus je prevozio putnike iz Gilgita u Ravalpindi kada je na njega pucano, zbog čega je vozač izgubio kontrolu i udario u kamion, koji se zapalio, a oba vozača poginula na licu mjesta.

Prema navodima lokalnih zvaničnika, povrijeđeno je najmanje 26, koji su prevezeni u obližnje bolnice.

Šef policije Gilgita napad je nazvao činom terorizma.

Pakistanski privremeni premijer Anvar ul-Hak Kakar je osudio napad, rekavši da "antidržavnim elementima neće biti dozvoljeno da sabotiraju mir u Gilgit Baltistanu" i obećao da će nastaviti borbu "protiv terorista".

Formiran je specijalni istražni tim da ispita napad i uhapsi one koji su odgovorni.

Niko još nije preuzeo odgovornost.

U današnjoj izjavi portparol pakistanskih talibana, takođe poznatih kao Terek-e-Taliban Pakistan (TTP) Muhamed Korasani, negirao je da njegova grupa stoji iza tog napada.

TTP je saveznik avganistanskih talibanima koji su preuzeli vlast u toj susjednoj zemlji nakon povlačenja američkih i NATO snaga u avgustu 2021. godine.

Bonus video: