Odlazeći predsjednik Argentine poraz pripisao inflaciji

Argentina doživljava inflaciju od 143 odsto na godišnjem nivou u kontekstu nedostatka deviznih rezervi

8599 pregleda 2 komentar(a)
Fernandes (lijevo) i Milej, Foto: Reuters
Fernandes (lijevo) i Milej, Foto: Reuters

Argentinski predsjednik Alberto Fernandes, koji će 10. decembra predati vlast desničaru Havijeru Mileiju, pripisao je danas izborni poraz vladajuće stranke inflaciji i doveo u pitanje podatke da više od 40 odsto Argentinaca živi u siromaštvu.

Odlazeći predsjednik lijevog centra, koji je 2019. godine zamijenio desničara Maurisija Makrija, sada saveznika Mileija, govorio je novinarima o svom četvorogodišnjem mandatu.

"Izgubili smo jer je očigledno da se problem inflacije pogoršao nedostatkom dolara", rekao je Fernandes priznajući da nije "našao odgovor na to".

Argentina doživljava inflaciju od 143 odsto na godišnjem nivou u kontekstu nedostatka deviznih rezervi. Ta situacija je dovela do značajnog izdavanja novca za kompenzaciju deficita javnih finansija, što je podstaklo spiralu inflacije.

Što se tiče siromaštva u zemlji, odlazeći predsjednik je procijenio da, ako bi 40 odsto Argentinaca zaista živjelo ispod granice siromaštva, kako statistika pokazuje, onda bi zemlja "doživjela imploziju".

"Mislim da se siromaštvo loše mjeri", rekao je on i dodao da je tokom njegovog mandata bilo novih radnih mjesta.

Milei je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora 19. novembra, sa 56 odsto glasova naspram 44 odsto za svog rivala, ministra ekonomije Serhija Mase, kandidata vladinog bloka.

Bonus video: