Izrael će potopiti tunele u Gazi?

Vlada saopštila da očekuje teške borbe u novoj fazi rata

18622 pregleda 4 komentar(a)
Pomoć za povrijeđeno dijete ispred bolnice Naser u Kan Junisu, Foto: Reuters
Pomoć za povrijeđeno dijete ispred bolnice Naser u Kan Junisu, Foto: Reuters

Izrael je montirao veliki sistem pumpi koje bi se mogle koristiti za poplavljivanje tunela ispod Pojasa Gaze koje koristi militantna grupa Hamas, s ciljem da iz njih istjera borce, objavio je “Vol strit žurnal”, pozivajući se na američke zvaničnike.

Izraelska vojska je sredinom novembra završila postavljanje najmanje pet pumpi oko kilometar i po od izbjegličkog kampa Al Šati, koje bi mogle uliti hiljade kubnih metara vode po satu u tunele i potopiti ih za samo nekoliko sedmica, navodi se u izvještaju.

Iz izvještaja nije bilo jasno da li Izrael namjerava da koristi pumpe prije oslobađanja svih talaca. Hamas je ranije saopštio da zarobljenike drži na “sigurnim mjestima i u tunelima”.

Komentarišući izvještaj, jedan američki zvaničnik je rekao da ima smisla da Izrael onesposobi tunele te da ta država razmatra različite načine da to postigne.

“Vol strit žurnal” piše da je zvaničnik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) odbio da komentariše plan o poplavljivanju, ali je prenio njegovu izjavu: “IDF radi na tome da spriječi Hamasove kapacitete terora na različite načine, upotrebom raznovrsnih vojnih i tehnoloških alata”.

Povrijeđena palestinska djeca na podu bolnice Naser u Kan Junisu
Povrijeđena palestinska djeca na podu bolnice Naser u Kan Junisufoto: Rojters

Izraelske snage, uz podršku aviona koji su izbacili stotine bombi i druge municije, imali su juče najteži dan borbi od početka invazije na Gazu, izjavio je komandant južne komande IDF-a, general Jaron Finkelman. On je rekao da se snage bore u Džabaliji, sjeverno od grada Gaza i Shujaiji, istočno od njega, i u Kan Junisu, na jugu enklave.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi saopštili su juče da je najmanje 45 ljudi poginulo u izraelskom vazdušnom napadu na kuće u Deir al-Balahu u centralnom dijelu enklave.

Portparol vlade saopštio je da Izrael očekuje teške borbe u novoj fazi rata, ali da je otvoren za “konstruktivne povratne informacije” o smanjenju štete po civile sve dok su ti savjeti u skladu sa ciljem uništenja Hamasa.

Izraelske snage su počele ofanzivu u južnom dijelu enklave, gdje je broj stanovnika porastao za oko milion izbjeglica iz sjevernih oblasti i suočen je sa jakim međunarodnim pritiskom da ograniči civilne žrtve.

Bonus video: