Bivši predsjednik Perua pušten iz zatvora nakon 16 godina: "Ruga se porodicama žrtava, izlazi kao da ništa nije bilo"

Fuhimori (85) boluje od respiratornih i neuroloških tegoba, a njegovi ljekari navode da ima čir na želucu, visok pritisak i rak na jeziku

6084 pregleda 0 komentar(a)
Fuhimori izlazi iz zatvora, Foto: Reuters
Fuhimori izlazi iz zatvora, Foto: Reuters

Bivši peruanski predsjednik Alberto Fuhimori (1990-2000), prema odluci Ustavnog suda, pušten je iz zatvora, gdje je za zločine počinjene protiv čovječnosti služio kaznu od 25 godina.

Televizijski snimci pokazali su 85-godišnjeg bivšeg predsjednika u srijedu uveče po lokalnom vremenu kako napušta zatvor Barbadiljo, u blizini glavnog grada Lime.

Fuhimori je odslužio oko 16 godina nakon što je izručen iz Čilea 2007. godine, navodi Rojters.

U utorak je Ustavni sud potvrdio oprost iz 2017. godine dodijeljen bivšem šefu državu iz humanitarnih razloga.

Fuhimori (85) boluje od respiratornih i neuroloških tegoba, a njegovi ljekari navode da ima čir na želucu, visok pritisak i rak na jeziku.

Međuamerički sud za ljudska prava prethodno je bezuspješno pozivao peruanske vlasti da ne primijene odluku o oprostu.

Fuhimori je bio osuđen 2009. na 25 godina zatvora zbog teških kršenja ljudskih prava, jer je naredio pokolj 25 ljudi, među njima i dijete, koje je 1991. i 1992. godine počinio tajni eskadron smrti u borbi protiv maoističkog pokreta Sendero luminoso (Svijetle staze).

U predsjedničkom mandatu od 1990. do 2000. godine Fuhimori je ojačao ekonomiju Perua ultraliberalnom politikom i uspješno je ratovao protiv gerilskih pokreta Sendero luminoso i Revolucionarnog pokreta Tupak Amaru (čegavarističke orijentacije).

No, vladao je gvozdenom rukom, praćen korupcijskim skandalima.

Po njegovoj naredbi prisilno su sterilizovane desetine hiljada domorodačkih žena, kako bi se smanjio broj djece, jer je visok natalitet bio shvaćen kao prepreka razvoju.

Fuhimori je šokantno pobijedio na izborima protivkandidata, književnika Marija Vargasa Ljosu 1990. godine, a pet godina poslije ponovo je pobijedio tadašnjeg protivkandidata, bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Havijera Pereza de Kueljara, prenosi Rojters.

Dvije godine poslije poslao je tenkove na ulice i zatvorio Kongres, tvrdeći da poslanici blokiraju njegove napore stabilizacije zemlje.

Godine 1997. Fuhimori je pohvaljen jer je uspio osloboditi 71 taoca koji su bili držani u Limi 100 dana.

Kongres mu je izglasao nepovjerenje kada su snimci pokazali njegovog šefa obavještajne službe kako podmićuje poslanika.

Tada je predsjednik Perua, sin japanskih doseljenika, pobjegao u Japan, ali je 2005. godine stigao u Čile, koji ga je izručiio Peruu.

"Ruga se porodicama žrtava… a sada izlazi iz zatvora kao da ništa nije bilo" kazala je za AFP Gladis Rubina, sestra jedne od žrtava pokolja za koji je Fuhimori osuđen.

Fuhimori ima četvoro djece, a njegova kćerka Keiko Fuhimori tri puta se bezuspješno takmičila za predsjednicu države.

Oslobađanjem Fuhimorija, u peruanskom zatvoru ostaju još dvojica bivših predsjednika: Alehandro Toledo, koji je optužen za korupciju, te Pedro Kastiljo, koji je prošle godine nezakonito pokušao raspustiti Kongres.

Bonus video: