Tibetanci prelaze na moderno grijanje: Od balege do solarnih panela

Zemljoradnici i stočari koji žive na visoravni Ćinghaj-Tibet, poznatoj kao "krov svijeta", tradicionalno su se za grijejanje oslanjali isključivo na loženje balege jaka (vrsta konja).

4668 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za stanovnike Nagćua, grada koji se nalazi na prosječnoj nadmorskoj visini višoj od 4.500 metara, u autonomnoj oblasti Sizang na jugozapadu Kine, zima je najteža sezona jer temperatura može pasti i do minus 30 stepeni Celzijusa.

Ipak, Cejang ne mora da trpi veliku hladnoću, jer je njen dom opremljen solarnim panelima koji obezbjeđuju toplinu i udobnost, zahvaljujući lokalnom projektu grijejanja na fotonaponskom (PV) sistemu, piše Sinhua.

"PV projekat nam omogućava da besplatno uživamo u grejanju", rekla je Cejang, koja živi u ruralnoj oblasti okruga Njainrong u Nagćuu, dodajući da je električna energija koju generišu fotonaponski paneli dovoljna da napaja uređaj za grijejanje u njenoj kući.

Sa pristupom različitim resursima poput solarne energije, sve veći broj stanovnika tog regionu prelazi na modernu opremu za grijjanje, opraštajući se od dana kada su sagorijevali balegu.

Zemljoradnici i stočari koji žive na visoravni Ćinghaj-Tibet, poznatoj kao "krov svijeta", tradicionalno su se za grijejanje oslanjali isključivo na loženje balege jaka (vrsta konja).

Jak na Tibetu
Jak na Tibetufoto: Shutterstock

Decenijama se balega jaka smatrala simbolom bogatstva. Čak i sada mnogi mještani suše stajnjak lepeći ga na zidove svojih domova.

"Više stajnjaka na zidovima znači više jakova koje domaćinstvo posjeduje, što ukazuje da je porodica bogatija", rekao je Rinčen, 60, koji potiče iz jednog sela u okrugu Njemo.

Song Huihua, šef kompanije za energetsku tehnologiju, stigao je u okrug 2018. kako bi započeo posao sa uređajima za grejanje.

"Ono što su stočari imali za grejanje zimi bila je samo peć", prisjeća se četrdesetjednogodišnji Song. "Oni su slabo razumjeli opremu za grijejanje i preferirali su samo loženje balege”, dodaje .

Song je rekao da Sizang uživa u više od 3.000 sunčanih sati godišnje, što ga čini idealnim mjestom za razvoj solarne energije za grejanje. Međutim, stvari nisu krenule glatko.

Kada je njegova kompanija postavila fototermalnu opremu u okrugu Njemo, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4.100 metara, staklena cijev opreme je pukla zbog ekstremno niske temperature i niskog atmosferskog pritiska na visoravni.

Da bi riješio ovaj problem, Songov tim je zamijenio staklenu cijev metalnim cjevovodom zajedno sa drugim modifikacijama, što je rezultiralo potpuno novim modelima grijača posebno prilagođenim regionalnom tržištu.

Danas se oprema kompanije, kao što su keramički solarni grijači i sistem za grijanje visoravni, može naći u oblastima na velikim nadmorskim visinama u svih sedam oblasti na nivou prefektura u regionu, obezbjeđujući grijanje za više od 100.000 stanovnika.

Prema regionalnom odjeljenju za stanovanje i urbano-ruralni razvoj, završeno je 25 projekata grijanja u visinskim predjelima regiona a u izgradnji je osam projekata grijanja, ukupne grejne površine od 32,24 miliona kvadratnih metara i pokrivaju 700.000 stanovnika.

Prema riječima Li Siuvua, šefa odjeljenja, projekti grijanja u urbanim oblastima regiona koriste prirodni gas, ugalj, geotermalnu energiju, solarnu energiju, električnu energiju i druge resurse.

"Primjena novih tehnologija grijanja mijenja živote ljudi", rekao je on.

Bonus video: