Sindrom hroničnog umora u SAD ima 3,3 miliona ljudi

Hronični umor karakteriše najmanje šest mjeseci teške iscrpljenosti koja ne prolazi odmaranjem u krevetu

4716 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindrom hroničnog umora u SAD ima 3,3 miliona ljudi, pokazuje prva reprezentativna procjena na nacionalnom nivou koju su danas objavili američki zdravstveni zvaničnici.

Broj oboljelih od tog sindroma, koji su iznijeli Centri za kontrolu i prevenciju bolesti veći je nego što su prethodne studije ukazivale i to vjerovatno zato što su uračunati i neki pacijenti sa dugim kovidom.

Elizabet Anger, koautorka izvještaja zasnovanog na anketiranju 57.000 odraslih osoba u SAD tokom 2021. i 2022. godine, rekla je da to stanje "očigledno nije rijetka bolest".

Hronični umor karakteriše najmanje šest mjeseci teške iscrpljenosti koja ne prolazi odmaranjem u krevetu.

Pacijenti takođe prijavljuju bol, moždanu maglu i druge simptome koji mogu da se pogoršaju poslije vežbanja, rada na poslu ili drugih aktivnosti.

Za sindrom hroničnog umora ne postoji lijek, kao ni test krvi ili pregled skenerom koji bi omogućili brzo postavljanje dijagnoze.

Ljekari nisu uspjeli da utvrde uzrok te bolesti, iako istraživanja sugerišu da je u pitanju produžena prekomjerna reakcija tijela na infekciju ili drugi udar na imuni sistem.

Sindrom hroničnog umora je postao poznat prije gotovo 40 godina, kada su brojni slučajevi prijavljeni u saveznim državama Nevada i Njujork. Neki ljekari su ga odbacili kao psihosomatski sindrom, a neki se i danas drže tog mišljenja, prema riječima stručnjaka i pacijenata.

Bonus video: