Bajden poručio Zelenskom da ne gubi nadu, najavio 200 miliona dolara odvojene vojne pomoći: "Ostaćemo na vašoj strani"

Zelenski je rekao Bajdenu da njegova zemlja postaje sve manje zavisna od pomoći i da cijeni pomoć SAD u jačanju svoje protivvazdušne odbrane, dodajući da je Kijev dovoljno jak da dobije rat protiv Moskve

18486 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Zelenski i Bajden, Foto: Reuters
Zelenski i Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2023. 22:13h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden poručio je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da ne gubi nadu u borbu njegove zemlje protiv ruske invazije, dok su se dvojica lidera sastala u Vašingtonu da razgovaraju o podršci Kijevu, prenosi agencija Rojters.

Volodimir Zelenski, Džozef Bajden
foto: Reuters

"Ostaćemo na vašoj strani", rekao je Bajden Zelenskom.

Bajden je upozorio da bi zaustavljanje američke pomoći Ukrajini bio "božićni poklon" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prenosi agencija Beta.

Ranije u utorak, Bajden je pozvao Kongres SAD da finansira dodatnu pomoć prije nego što ode na odmor, a takođe je najavio 200 miliona dolara odvojene vojne pomoći Ukrajini.

Zelenski je rekao Bajdenu da njegova zemlja postaje sve manje zavisna od pomoći i da cijeni pomoć SAD u jačanju svoje protivvazdušne odbrane, dodajući da je Kijev dovoljno jak da dobije rat protiv Moskve.

Takođe je rekao da želi da razgovara sa Bajdenom o integraciji Ukrajine sa Evropskom unijom.

Dvojica lidera trebalo je da održe zajedničku konferenciju za novinare nakon sastanka, koji je uslijedio nakon posjete Zelenskog američkim zakonodavcima na Kapitol Hilu.

Zelenski se ranije sastao sa američkim zakonodavcima na Kapitol hilu kako bi, u posljednjem trenutku, apelovao na članove Kongrese da nastave slanje vojne pomoći Kijevu u borbi protiv Rusije, ali je naišao na skeptičan prijem kod pojedinih republikanaca.

SAD su novu seriju sankcija protiv ruske "ratne mašinerije" najavile danas kada je Zelenski u Vašingtonu gdje traži nastavak američke pomoći svojoj zemlji.

Bonus video: