Zelenski širio optimizam, ukazao na Božić, ali se oblak sumnje nadvio nad dodatnom američkom podrškom

SAD su Ukrajini već dale 111 milijardi dolara otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju prije više od 21 mjeseca, ali republikanci insistiraju na povezivanju još novca sa striktnim izmjenama u američkoj pograničnoj politici prema Meksiku, što demokrate osuđuju

4255 pregleda 8 komentar(a)
Zelenski i Bajden, Foto: Reuters
Zelenski i Bajden, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koristio je inspirativne riječi, širio optimističnu odlučnost i ukazao na Božić u utorak apelujući na lidere u Kongresu za pomoć Sjedinjenih Američkih Država (SAD) vojsci njegove zemlje u ratu sa Rusijom, prenosi Glas Amerike.

Ali nakon sati razgovora na Kapitol Hilu, oblak ozbiljne sumnje nadvio se nad dodatnom američkom podrškom kada je Zelenski stigao u Bijelu kuću na sastanak sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, navodi agencija Asošijeted pres.

SAD su Ukrajini već dale 111 milijardi dolara otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju prije više od 21 mjeseca, ali republikanci insistiraju na povezivanju još novca sa striktnim izmjenama u američkoj pograničnoj politici prema Meksiku, što demokrate osuđuju.

Bijela kuća upozorava da će, ako se novi novac ne obezbijedi do kraja godine, to veoma brzo donijeti posljedice po kapacitet Ukrajine da zadrži teritoriju, a kamoli da vrati zemlju koju je Rusija zauzela.

Bajden je, govoreći na konferenciji za novinare sa Zelenskim, upozorio da bi neuspeh SAD da pruže dodatnu pomoć Ukrajini ohrabrio Putina i druge agresore na svjetskoj sceni.

"Moramo dokazati da nije u pravu", rekao je Bajden o Putinu. "Istorija će oštro suditi onima koji su okrenuli leđa slobodi."

Zelenski je iznio argumente tokom svog kratkog pojavljivanja u Bijeloj kući sa Bajdenom i njegovih privatnih sastanaka sa liderima Kongresa - da su se ukrajinske snage žestoko borile da potisnu rusku invaziju uz pomoć američkih i drugih zapadnih saveznika.

"Borba u kojoj se nalazimo je borba za slobodu", rekao je Zelenski u više navrata na sastancima na Kapitol Hilu, prema zakonodavcima.

U međuvremenu, više od 130 visokih poslanika iz cijele Evrope potpisalo je pismo u kome se pozivaju američki zakonodavci da nastave da podržavaju Ukrajinu.

Kada je Zelenski stigao na sastanak iza zatvorenih vrata sa američkim senatorima, dobio je blagi aplauz. Sa njim su bili Čak Šumer, lider demokratske većine i Mič Mekonel, republikanski lider u Senatu.

"Predsjednik Zelenski je stavio na znanje da mu je potrebna pomoć, ali da, ako je dobije, može da pobijedi u ovom ratu", rekao je Šumer novinarima poslije sastanka.

Međutim, neki republikanci su doveli u pitanje da li dodatna pomoć može da pomogne Ukrajini da porazi Rusiju nakon što ljetnja ofanziva nije donijela jasne rezultate.

"Znam da svi žele da Ukrajina pobijedi, ali ne vidim da će se to dogoditi uskoro", rekao je republikanski senantor Ron Džonson.

Dok Ukrajina ulazi u zimu, sa desetinama hiljada žrtava, i velikim budžetskim deficitom, a Rusija napreduje na istoku, Zelenski traži od Vašingtona da pruži hitno potrebnu pomoć.

Poslije razgovora u Kongresu, ukrajinski lider je otišao u Bijelu kuću na sastanak sa predsjednikom Džozefom Bajdenom, sa kojim će zajedno održati konferenciju za novinare.

Bijela kuća je rekla Kongresu 4. decembra da vlada više neće moći da finansira nove isporuke oružja Ukrajini počevši od januara. Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od kada je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022, ali nisu izdvojena nova sredstva od kada su republikanci preuzeli Predstavnički dom od demokrata u januaru.

Neki republikanci, posebno oni tijesno povezani sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom, protive se novoj pomoći Ukrajini i postavljaju pitanja o ciljevima rata i načinu na koji se troši američki novac.

Pojedini republikanci takođe kažu da svaka dodatna pomoć mora ide u paru sa promjenama imigracione politike - koja je posebno sporno pitanje u američkoj politici.

Zelenski poziva članove Kongresa da brzo riješe svoje sporove.

"Ako nekoga inspirišu nerešena pitanja na Kapitol hilu, to su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova bolesna klika", rekao je u govoru pred vojnim zvaničnicima u Vašingtonu u ponedjeljak.

Nedavno deklasifikovani američki obavještajni podaci pokazuju da Rusija "po svemu sudeći vjeruje da će vojni zastoj tokom zime iscrpjeti zapadnu podršku Ukrajini" i dati Rusiji prednost, saopštila je Adrijen Votson, portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Bonus video: