Tajlandska policija zaplijenila rekordnu količinu droge blizu granice sa Mjanmarom

Količina pronađenih tableta predstavlja svojevrstan rekord za Tajlandsku policiju

3081 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tajlandska policija je zaplijenila rekordnu količinu droge metamfetamina na zapadu zemlje blizu granice sa Mjanmarom.

Službenici policije su pronašli 50 miliona tableta sakrivenih u kamionu kojeg su zaustavili na zajedničkom kontrolnom punktu vojske i policije u provinciji Kančanaburi, dok su jedan muškarac i jedna žena, koji su se nalazili u vozilu, odmah uhapšeni.

Količina pronađenih tableta predstavlja svojevrstan rekord za Tajlandsku policiju.

Ministar unutrašnjih poslova Tajlanda Anutin Čarnvirakul je rekao novinarima da se droga nekada krijumčarila u sjeverne i sjeveroistočne provincije Tajlanda, ali da se trgovina preselila u zapadne provincije kao što je Kančanaburi zbog intenzivnijeg nadzora i bezbjednosti duž starih ruta.

Anutin je rekao da je pojačana borba između vojske Mjanmara i pobunjenika i naoružanih grupa etničkih manjina povećala rizike krijumčara duž njihovih starih ruta.

Susjedni Mjanmar je istorijski bio glavna oblast za proizvodnju droge u regionu dijelom zbog slabih bezbjednosnih mjera u pograničnim oblastima gdje se manjinske etničke grupe dugo bore za veću autonomiju od centralne vlade, neke od tamošnjih oružanih grupa decenijama su uključene u proizvodnju narkotika.

Nakon što je vojska preuzela vlast u toj zemlji, pošto je zbacila demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći državnim udarom februara 2021. godine, došlo je do oružanog otpora protiv vojske širom zemlje, što je dodatno destabilizovalo zemlju.

U izvještaju agencije UN za drogu iz juna 2023. godine o trgovini drogama u istočnoj i jugoistočnoj Aziji upozorava se da ogromna trgovina metamfetaminom i drugim ilegalnim drogama ne pokazuje znake usporavanja.

Bonus video: