SAD: Čuveni ljekar optužen da je pacijentkinju oplodio sopstvenom spermom

Vještačka oplodnja koju je izveo Berger rezultirala je uspješnom trudnoćom, a ćerka Depojan, Kerolin Bester, rođena je u januaru 1981. Ranije ove godine, Bester je uradila kućni DNK test i otkrila da je Berger njen biološki otac, prema tužbi.

16199 pregleda 31 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivši profesor na Harvardskoj medicinskoj školi i osnivač jedne od najvećih klinika za plodnost u zemlji optužen je da je tajno oplodio pacijentkinju 1980. godine nakon što je obećao da će dobiti spermatozoide od anonimnog donatora, prema tužbi podnijetoj u srijedu.

Sara Depojan (73), rekla je da su ona i njen suprug 1979. prvi put otišli kod doktora Merle Bergera, sada penzionisanog profesora akušerstva, ginekologije i reproduktivne biologije, da razgovaraju o vještačkoj oplodnji. Depojan je rekla da joj je Berger rekao da će sperma biti od anonimnog donatora "koji je ličio na njenog muža, i koji je nije poznavao, kao ni ona njega", navodi se u tužbi podnijetoj u Okružnom sudu Sjedinjenih Država u Masačusetsu.

Vještačka oplodnja koju je izveo Berger rezultirala je uspješnom trudnoćom, a ćerka Depojan, Kerolin Bester, rođena je u januaru 1981. Ranije ove godine, Bester je uradila kućni DNK test i otkrila da je Berger njen biološki otac, prema tužbi.

Portparol Harvardske medicinske škole rekao je da je Berger akademski povezan sa tom institucijom, ali da je njegovo primarno mjesto zaposlenja bilo u raznim bolnicama koje su povezane sa Harvardom, a koje škola ne posjeduje, niti upravlja njima.

Adam Volf, advokat koji zastupa Depojan, rekao je da je Berger jasno znao da je ono što je radio pogrešno.

"Neki ljudi ovaj užasan čin nazivaju medicinskim silovanjem, ali bez obzira na to kako ga nazivate, gnusno i namjerno ponašanje Bergera je neetično, neprihvatljivo i protivzakonito“, rekao je Volf novinarima.

Ijan Pinta, advokat koji zastupa Bergera, opisao ga je kao pionira u oblasti vještačke oplodnje koji je u 50 godina prakse pomogao hiljadama porodica da ispune svoje snove o djetetu.

"Ovi navodi se tiču događaja od prije više od 40 godina, u prvim danima vještačke oplodnje“, naveo je Pinta u pisanoj izjavi.

"Tvrdnje, koje su se više puta mijenjale tokom šest mjeseci od kada je advokat tužioca prvi put kontaktirao Bergera, nemaju ni pravnu ni činjeničnu osnovu i biće pobijeni na sudu”.

Portparol Bostonske klinike za vantjelesnu oplodnju u čijem osnivanju je Berger učestvovao, rekao je da se situacija navedena u tužbi dogodila prije nego što se čuveni ljekar zaposlio na klinici i prije nego što je kompanija uopšte postojala.

"Oblast reproduktivne endokrinologije i neplodnosti je mnogo drugačija nego što je bila decenijama unazad, a bezbjednosne mjere koje su trenutno na snazi učinile bi takve navode praktično nemogućim danas“, navodi se u pisanoj izjavi kompanije.

U tužbi, Depojan djelimično traži "odštetu u iznosu dovoljnom da joj nadoknadi povrede".

"U potpunosti smo vjerovali dr Bergeru. Bio je medicinski profesionalac. Teško je zamisliti da ne vjerujete svom ljekaru“, rekla je Depojan, koja živi u Mejnu.

"Nismo ni sanjali da će on zloupotrijebiti položaj i povjerenje i napraviti ovaj ekstremni prekršaj. Borim se da to procesiram".

Bester (42) je rekla da je dobila DNK rezultate zahvaljujući sajtovima Ancestry i 23andMe dok je istraživala svoju genetiku ranije ove godine.

Rezultati nisu pokazali direktno podudaranje sa Bergerom, ali su identifikovali njegovu unuku i rođaku. Bester je rekla da je razgovarala sa jednim od rođaka i počela da slaže slagalicu.

"Blago rečeno, bila sam šokirana kada sam ovo shvatila. Čini mi se kao da se stvarnost promijenila", rekla je Bester, koja živi u Nju Džersiju.

"Moja mama je vjerovala dr Bergeru kao medicinskom profesionalcu tokom jednog od najranjivijih perioda u svom životu. On je imao svu moć, a ona nikakvu“.

Bester je rekla da je otkrila majci, koja je potom kontaktirala Bergera preko advokata. Pravni zastupnik je rekao da Berger nije poricao da je Depojan pristala samo na oplodnju spermom donatora kojeg nije poznavala, rekla je Bester.

Bilo je i drugih slučajeva da su ljekari za probleme sa plodnošću bili optuženi da koriste sopstvenu spermu.

Godine 2017, penzionisani ljekar za neplodnost iz Indijanapolisa izbjegao je zatvorsku kaznu, pošto je prethodno lagao o tome da li je koristio sopstvenu spermu da oplodi čak desetine žena nakon što im je rekao da su donatori anonimni. Doktor Donald Klajn je osuđen na godinu dana uslovno pošto se izjasnio krivim po dvije tačke za ometanje pravde. Zakon Indijane nije izričito zabranio ljekarima za plodnost da koriste sopstvenu spermu.

Godine 2022, porota saveznog suda u Vermontu dodijelila je ženi 5,25 miliona dolara odštete zbog ljekara koji je koristio sopstvenu spermu da je oplodi tokom postupka vještačke oplodnje 1977. Porota je tužiocu Šeril Ruso dodijelila 250.000 dolara na ime kompenzacije štete i pet miliona dolara na ime kazne za doktora Džona Koutsa trećeg.

Ove godine njujorški ljekar za neplodnost koji je optužen da je koristio sopstvenu spermu za oplodnju nekoliko pacijentkinja umro je u padu aviona. Doktor Moris Vortman iz Ročestera, bio je poznati ginekolog koga je 2021. tužila ćerka jednog od njegovih pacijentkinja koja je zatrudnjela 1980-ih.

Bonus video: