Ulice Gaze smrtonosni lavirint za izraelske vojnike

Hamas koristi prednost poznatog terena i novog naoružanja u sukobima u Gazi

22646 pregleda 1 komentar(a)
Izraelski tenk u Pojasu Gaze, Foto: REUTERS
Izraelski tenk u Pojasu Gaze, Foto: REUTERS

Broj stradalih izraelskih vojnika u Gazi je već dvostruko veći od onog tokom kopnene ofanzive 2014. godine, što je pokazatelj koliko duboko je izraelska vojska ušla u enklavu, kao i efikasne Hamasove upotrebe gerilskih taktika i novog naoružanja.

Izraelski vojni eksperti, jedan izraelski komandant i izvor iz Hamasa opisali su za Rojters kako ova palestinska grupa koristi velike zalihe naoružanja, poznavanje terena i veliku mrežu tunela kako bi ulice Gaze pretvorila u smrtonosni lavirint.

Na raspolaganju imaju oružje počev od dronova opremljenih granatama do antitenkovskog naoružanja. Prema izraelskim podacima od početka izraelske kopnene kampanje krajem oktobra, oko 110 izraelskih vojnika je stradalo dok su tenkovi i pješadija upadali u gradove i izbjegličke kampove. Oko četvrtine stradalih su bili pripadnici tenkovskih posada.

U sukobima 2014. stradalo je 66 izraelskih vojnika, kada je izrael pokrenuo ograničenu tronedjeljnu kopnenu ofanzivu, ali cilj tada nije bio uništenje Hamasa.

“Ovaj rat se ne može porediti sa onim iz 2014, kada naše snage nijesu djelovale dublje od kilometar unutar Gaze”, kazao je za Rojters Jakov Amidror, izraelski general major u penziji i bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

On je kazao da vojska “tek treba da nađe dobro rješenje za tunele”, mrežu koja je značajno proširena protekle decenije. Posljednjih nedjelja pominje se da izraelska vojska planira da upumpa morsku vodu i poplavi tunele Hamasa.

Izraelski vojnik na ulazu jednog od tunela koje koristi Hamas u Gazi
Izraelski vojnik na ulazu jednog od tunela koje koristi Hamas u Gazifoto: REUTERS

Izraelska ofanziva je pokrenuta nakon upada pripadnika Hamasa 7. oktobra koji su u Izraelu ubili 1200 ljudi i oteli preko 200 talaca. Od početka ofanzive, u Gazi je ubijeno skoro 18.000 ljudi, što je izazvalo međunarodne pozive za prekid vatre.

“To je bio izazov od prvog dana”, kazao je za Rojters Ofir Falk, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ističući da je ofanziva došla uz “visoku cijenu” za izraelske vojnike. “Svjesni smo da ćemo vjerovatno morati da platimo dodatnu cijenu kako bismo završili misiju”.

Hamas je ovog mjeseca objavio snimke na svom Telegram kanalu na kojima se vide borci kako iz zgrada lansiraju rakete na oklopna vozila. Na jednom od snimaka, objavljenom 5. decembra, kamera poput periskopa izlazi iz tunela kako bi snimila izraelski kamp u kojem se odmaraju vopjnici. U postu se navodi da je kamp kasnije pogodila podzemna eksplozija.

Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimaka.

Izvor iz Hamasa, koji je govorio za Rojters pod uslovom da ostane anoniman, kazao je da borci napadaju iz zasjede “koristeći prednost terena koji poznajemo bolje od bilo koga”, ili se često kreću kroz tunele.

“Ogromna je razlika između naše i njihove moći, u tom pogledu se ne zavaravamo”, kazao je on za Rojters.

Hamas nije objavio koliko je boraca izgubio, a izraelska vojska tvrdi da ih je ubijeno najmanje 7000. Grupa odbacuje tvrdnje Izraela, navodeći da ta cifra uključuje veliki broj civila.

Jedan izraelski komandant, koji se borio 2014. godine, kazao je da veći razmjer operacije znači i više vojnika na terenu, što na određeni način pruža Hamasu “prednost onoga koji se brani”, tako da je za očekivati veći broj stradalih izraelskih vojnika.

Izraelski vojnici u Gazi
Izraelski vojnici u Gazifoto: Reuters

Izraelska vojska je na društvenim mrežama objavila snimke na kojima se vide putevi probijeni buldožerima kroz zgrade kako bi izbjegli postojeće puteve koji bi mogli biti minirani. Takva taktika je korištena i 2014, ističe Rojters. Čak i u pojedinim četvrtima na sjeveru Gaze gdje su zgrade uglavnom sravnjene sa zemljom i dalje postoji žestok otpor.

“Hamas je napravio krupne korake za jačanje svojih snaga od 2014”, kazao je za britansku agenciju Ejal Pinko, bivši visoki zvaničnik u izraelskoj obavještajnoj službi.

On je kazao da je neko napredno oružje, poput ruskih “kornet” antitenkovskih raketa prokrijumčareno u Gazu uz pomoć Hamasovog saveznika Irana. Međutim, on je kazao da je Hamas takođe usavršio pravljenje drugog oružja u Gazi, poput RPG-7 granata i da militanti sada imaju veće rezerve municije.

U postovima Hamasa navodi se da grupa posjeduje “trandem” antitenkovsko oružje sa dva punjenja za probijanje oklopa. Na Hamasovim snimcima prikazane su velike eksplozije nakon udara u vozilo. Izraelski eksperti međutim tvrde da eksplozija ne mora da znači da je vozilo uništeno već da je uzrokovana odbrambenim sistemom koji je eksplodirao da bi zaustavio projektil.

Ašraf Abelhul, urednik egipatskog lista “Al Ahram” koji je prethodno radio u Gazi kazao je da su militanti napredovali u upotrebi naprednog oružja kao i “projektila lokalne proizvodnje”.

Međutim, on je kazao da im izraelski dronovi i druge taktike podrivaju sposobnost da iznenade neprijatelja, čak i urbanim oblastima. “Borba u gradu je postala teža” za militante, kazao je on.

Izrelska vojska je ovog mjeseca objavila snimak na kojem tvrdi da se vide militanti kako izlaze iz tunela ispod bombardovane zgrade, prije nego što je pogođena projektilom.

“Hamas možda ima novo oružje i taktike, ali u principu to ostaje gerilski pokret otpora”, kazao je za Rojters Aleksandar Grinberg bivši izraelski vojni obavještajni oficir koji sada radi u Institutu za strategiju i bezbjednost u Jerusalimu.

Bonus video: