Prikazan plan odloženog napada Sjeverne Koreje na Guam

"Ako će Jenkiji i dalje da istrajavaju u svojim ekstremno opasnim i bezobzirnim akcijama na Korejskom poluostrvu i u njegovoj blizini, čime se testira suzdržanost Demokratske Narodne Republike Koreje, ona će donijeti važnu odluku koju je već objavila"
117 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2017. 10:11h

Sjeverna Koreja odložila je odluku o ispaljivanju raketa prema američkom pacifičkom ostrvu Guam.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un istakao je da je pratiti dalje akcije Sjedinjenih Američkih Država, prenijeli su tamošnji državni mediji.

U prvom javnom nastupu u posljednje dvije sedmice Kim Džong Un je u ponedjeljak obavio kontrolu komande vojske i proučio plan ispaljivanja četiri raketa u blizini Guama, objavila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Kim je prikazan kako drži palicu u pokazuje na mapu na kojoj piše "Plan strateških snaga o ispaljivanju i napadu", sa putanjom lijeta projektila, koja kreće od istočne obale Sjeverne Koreje, prelazi Japan i završava se nedaleko od Guama.

"Ako će Jenkiji i dalje da istrajavaju u svojim ekstremno opasnim i bezobzirnim akcijama na Korejskom poluostrvu i u njegovoj blizini, čime se testira suzdržanost Demokratske Narodne Republike Koreje, ona će donijeti važnu odluku koju je već objavila", rekao je Kim Džong Un, a prenijela agencija.

Planovi Pjongjanga o ispaljivanju raketa blizu Guama prošle sedmice su pojačale tenzije u regionu, a predsjednik SAD Donald Tramp je izjavio da je američka vojska spremna da napadne Sjevernu Koreju.

Lokacija lansiranja na mapi je nedaleko od Sinpa, grada na istočnoj obali, u kome je smještena podmornička baza, rekao je Kim Dong Jub, stručnjak za vojna pitanja na Univerzitetu u Seulu.

On je rekao da se prikaz poklapa sa onim što je Sjeverna Koreja objavila prošle nedjelje - da će četiri rakete srednjeg dometa preletjeti japanske prefekture Šimane, Hirošimu i Koići, letjeti 3.356,7 kilometara tokom 1.065 sekundi i da će pasti u vodu, 30 do 40 kilometara od Guama.

Kim je rekao da Pjongjang ovom demonstracijom pokazuje da je samouvjeren i da šalje poruku Americi.

"To pokazuje da je Sjeverna Koreja ovo dugo proučavala i da se sprema da djeluje ako odluči da to učini", dodao je ovaj stručnjak.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in danas je saopštio da neće biti vojne akcije bez pristanka Seula te da će njegova vlada svim sredstvima spriječiti rat.

"Odluku o vojnoj akciji na Korejskom poluostrvu može donijeti samo Južna Koreja i niko drugi ne može je početi bez našeg pristanka", rekao je Mun u govoru na komemoraciji godišnjice oslobađanja države od japanske okupacije iz 1945. godine.

Dan oslobođenja, rijedak praznik koji obilježavaju obje Koreje, iduće sedmice će propratiti zajednička vojna vježba SAD-a i Južne Koreje koja će sigurno razljutiti Pjongjang.

Kina, glavna saveznica i trgovinski partner Sjeverne Koreje, više je puta pozvala Pjongjang da zaustavi svoj program naoružavanja, a Vašington i Seul da otkažu svoje vojne vježbe kako bi smanjili napetost.

Galerija

Bonus video: