Galant: Povratak stanovništva prvo na sjever Gaze

Izrael najavio postepeni prelaz na sljedeću fazu operacija u palestinskoj enklavi

7889 pregleda 1 komentar(a)
Ostin i Galant juče u Tel Avivu, Foto: Rojters
Ostin i Galant juče u Tel Avivu, Foto: Rojters

Izrael će postepeno preći na novu fazu svojih operacija u Gazi u kojoj će vjerovatno biti prvo dozvoljeno lokalnom stanovništvu da se vrati na sjever priobalnog pojasa, kazao je juče izraelski ministar odbrane.

"Mogu vam reći da ćemo uskoro moći da pravimo razlike između različitih oblasti u Gazi", kazao je ministar odbrane Joav Galant na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom u Tel Avivu.

"U svakoj oblasti u kojoj ostvarimo našu misiju moći ćemo da postepeno pređemo na narednu fazu i počnemo da radimo na povratku lokalnog stanovništva", kazao je Galant. "To znači da to može biti ostvareno prije na sjeveru nego na jugu".

Ostin je kazao da on ne boravi u Izraelu kako bi diktirao bilo kakav vremenski rok ili uslove izraelske vojne kampanje, ali da je jeste razgovarao o prelasku na operacije manjeg intenziteta. "To ne znači kraj operacije. To ponekad znači veću preciznost, veći fokus na određenu metu", kazao je Ostin.

On je takođe istakao da je pozvao Izrael da zaštiti civile koji su se našli uhvaćeni u ratu u Gazi. "U svakoj kampanji postoje faze", kazao je Ostin na konferenciji za novinare. "Takođe ćemo nastaviti da pozivamo na zaštitu civila tokom konflikta i na povećanje protoka humanitarne pomoći u Gazi", kazao je.

Bonus video: