"PROPALI EKSPERIMENT"

Iran bi mogao da napusti nuklearni sporazum u slučaju novih sankcija

"U proteklim mjesecima svijet je bio svjedok da su SAD ne samo kršile obećanja vezana za nuklearni sporazum već i konstantno ignorisale međunarodne sporazume i pokazale svojim saveznicima da nisu dobar partner", naveo je iranski predsjednik
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2017. 07:04h

Iranski predsjednik Hasan Rohani zaprijetio je danas da bi Iran veoma brzo mogao da napusti nuklearni sporazum s velikim silama, ako SAD nastave svoju politiku "sankcija i prinude".

Sporazum sklopljen u julu 2015. predviđa da Iran ograniči svoj nuklearni program na civilne svrhe u zamjenu za postepeno ukidanje međunarodnih sankcija.

"Propali eksperiment sankcija i prinude doveo je prethodne (američke) administracije za pregovarački sto. Ali ako žele da se vrate takvim metodama, sigurno je da ćemo se bez velikog odlaganja - ne nedjelja i mjeseci nego dana ili sati - vratiti na stanje prije sporazuma", izjavio je Rohani.

On je rekao da se američki predsjednik Donald Tramp nije pokazao svijetu kao "dobar partner".

"U proteklim mjesecima svijet je bio svjedok da su SAD ne samo kršile obećanja vezana za nuklearni sporazum već i konstantno ignorisale međunarodne sporazume i pokazale svojim saveznicima da nisu dobar partner", naveo je iranski predsjednik.

Kao odgovor na nove američke sankcije zbog raketnog programa i "podrške terorizmu", Iran je izdvojio dodatna sredstva za raketni program i elitnu Revolucionarnu gardu.

Preporučujemo za Vas