Izraelska policija privela milijardera i još četiri osobe: Osumnjičeni za pranje novca, podmićivanje...

Milijarder Beni Stajmec je na čelu kompanije "BSGR" za iskopavanje dijamanata sa sjedištem u Ženevi i procjenjuje se da ima više od milijardu dolara
0 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.08.2017. 10:06h

Izraelska policija saopštila je danas da je privela biznismena, milijardera Benija Stajmeca i još četiri osobe zbog sumnje za pranje novca, ometanje pravde i podmićivanje.

Policija je navela da su oni uhapšeni i saslušani poslije zajedničke istrage švajcarskih i američkih vlasti o krivotvorenju dokumenata i fiktivnim sporazumima o nekretninama u inostranstvu, prenio je Asošijeted pres.

Stajmec je na čelu kompanije "BSGR" za iskopavanje dijamanata sa sjedištem u Ženevi i procjenjuje se da ima više od milijardu dolara.

Njega su izraelske vlasti privele u decembru zbog optužbi da je podmićivao zvaničnike u afričkoj državi Gvineji, poslije čega je bio u kućnom pritvoru dvije nedjelje.

Istraga prije njegovog privođenja u decembru je vođena zajedno sa zvaničnicima u SAD, Švajcarskoj i Gvineji kao dio globalnog nastojanja koja predvodi OEBS da se zaustavi korupcija u više zemalja.

Sumnja se da su on i neki drugi Izraelci platili desetine miliona dolara mita zvaničnicima u Konakriju, glavnom gradu Gvineje, za njihovu pomoć u ostvarivanju lokalnih poslovnih interesa.

Bonus video: