Turska u znak odmazde pojačala napade na kurdske ciljeve u Iraku i Siriji

U Kamišiliju, na sjeveroistoku Sirije, najmanje šest civila je danas ubijeno u turskim vazdušnim napadima, saopštio je zvaničnik lokalne bolnice koji je želio da ostane anoniman

12131 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas da je ta zemlja pojačala vazdušne udare po militantnim kurdskim grupama u Siriji i sjevernom Iraku, i da je tom prilikom ubila 26 njihovih pripadnika.

Napadi su, kako je pojašnjeno, odmazda za smrt 12 turskih vojnika na teritoriji Iraka prošlog vikenda.

U Kamišiliju, na sjeveroistoku Sirije, najmanje šest civila je danas ubijeno u turskim vazdušnim napadima, saopštio je zvaničnik lokalne bolnice koji je želio da ostane anoniman.

U saopštenju Sirijske opservatorije za ljudska prava, ratnog posmatrača sa sjedištem u Velikoj Britaniji, takođe se pominje šest ubijenih civila i dodaje se da je tom prilikom ranjeno još 11 civila.

Turska je tokom 2023. godine izvela 124 udara po sjeveroistoku Sirije, ubivši 92 osobe, navodi Opservatorija.

U petak su turski zvaničnici saopštili da su borci povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), kurdskom separatističkom grupom koja već 30 godina vodi pobunu protiv Turske, pokušali da se infiltriraju u tursku bazu, u poluautonomnom kurdskom regionu, na sjeveru Iraka.

Oni su rekli da je tom prilikom šest turskih vojnika poginulo.

Sljedećeg dana u sukobima sa kurdskim borcima ubijeno je još šest turskih vojnika.

Kao odgovor, Ankara je pokrenula udare po desetinama lokacija za koje je rekla da su povezane sa PKK.

Neke od tih meta bile su lokacije naftne industrije i vitalna infrastruktura na sjeveroistoku Sirije, što je proizvodnju električne energije u toj oblasti smanjilo za 50 odsto, saopštile su autonomne kurdske vlasti za koje Turska tvrdi da su povezane sa PKK.

Turska i Vašington smatraju PKK terorističkom grupom, ali se ne slažu oko statusa grupa sirijskih Kurda, koje su bile saveznik SAD u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Kurdska administracija je u svom saopštenju pozvala Ujedinjene nacije da intervenišu, upozoravajući da bi turski napadi mogli da ugroze bezbjednost regiona.

U njemu se navodi da je napadnuta i lokacija kraj zatvora Alaja u Kamišliju, u kojem su smješteni pripadnici IS.

Irački zvaničnici za sada nemaju komentar na napade.

Bonus video: