Irak: Američke snage napale milicije koje podržava Iran - odgovor na napad dronom

Američki udari bili su usmjereni na tri lokacije koje koriste Kataib Hezbolah i srodne grupe, rekao je u saopštenju seketar odbrane SAD Lojd Ostin

4504 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Iraka, Foto: Reuters
Detalj iz Iraka, Foto: Reuters

Američke snage izvele su u ponedjeljak napade na milicije koje podržava Iran u Iraku kao odgovor na napad dronom u kojem su povrijeđena tri pripadnika američke vojske.

Američki udari bili su usmjereni na tri lokacije koje koriste Kataib Hezbolah i srodne grupe, rekao je u saopštenju seketar odbrane SAD Lojd Ostin:

"Ovi precizni udari su odgovor na seriju napada na američko osoblje u Iraku i Siriji od strane milicija koje sponzoriše Iran, uključujući napad Kataib Hezbolaha povezanog sa Iranom i srodnih grupa na vazdušnu bazu Erbil ranije danas, sa namjerom da poremete i degradiraju sposobnosti iranskih militantnih grupa koje su direktno odgovorne".

Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adrijen Votson rekla je da je Kataib Hezbolah, kao dio krovne grupe militanata koje podržava Iran, preuzeo odgovornost za napad u ponedjeljak i da je jedan od pripadnika američke vojske teško povrijeđen.

Iračka vlada se usprotivila američkim vazdušnim napadima, nazvavši ih "neprijateljskim aktom" i kršenjem suvereniteta Iraka.

Američke i koalicione snage djelovale su u regionu u okviru misije suprotstavljanja grupi Islamska država u Iraku i Siriji.

Te snage su bile izložene uzastopnim napadima proksi snaga koje podržava Iran, sa oko 100 napada otkako je Izrael započeo ofanzivu sa ciljem eliminacije militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

Američka vojska je saopštila da je poremetila većinu tih napada, ili da nisu uspjeli da dođu do svojih ciljeva i da nisu nanijeli štetu. Ali u nekoliko, poput onog od ponedjeljka, povrijeđeno je američko vojno osoblje.

Prethodni udari odmazde bili su usmjereni na Kataib Hezbolah i druge grupe, uključujući i udare SAD u novembru.

Bonus video: