RAZLOG NEPOZNAT

Sjeverna Koreja pozvala ambasadore iz najvećih svjetskih zemalja da se vrate u Pjongjang

Zamjenik južnokorejskog ministra odbrane, istovremeno, napominje da Sjeverna Koreja brzo unaprjeđuje svoju sposobnost izrade minijaturne nuklearne bojeve glave, prenosi Tanjug
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2017. 08:49h

Sjeverna Koreja pozvala je ambasadore iz najvećih svjetskih zemalja da se vrate u Pjongjang radi zajedničkog sastanka, prenijela je južnokorejska agencija Jonhap.

Prema saznanjima agencije, na tom sastanku su sigurno prisutni ambasadori Sjeverne Koreje u Kini, Rusiji i Ujedinjenim nacijama, ali nije poznato koliko tačno ambasadora učestvuje na njemu.

Kako se navodi, taj sastanak može da bude dio regularnog okupljanja ambasadora, može da bude povezan i sa situacijom u kojoj se država nalazi nakon raketnih proba, ali i povezan sa navodnim pripremama za dalje vojne akcije.

"Ne smije biti rata"

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in poručio je danas da "više ne smije biti rata" na Korejskom poluostrvu, i pozvao Sjevernu Koreju da se ne ponaša prijeteće, u trenutku kada rastu napetosti između Pjongjanga i Vašingtona pri čemu obje strane nagovještavaju vojnu akciju.

"Na Korejskom poluostrvu više ne smije biti rata. S kakvim god usponima i padovima da se suočavamo, sjevernokorejska nuklearna situacija se mora riješiti mirnim putem", rekao je Mun otvarajući redovni sastanak sa visokim pomoćnicima i savjetnicima, prenosi Rojters, pozivajući se na južnokorejsko predsjedništvo.

Mun je, takođe, izrazio uvjerenje da će SAD odgovoriti na trenutnu situaciju mirno i odgovorno, "sa stavom kakav ima i Južna Koreja".

"Sjeverna Koreja nije ovladala raketnom tehnologijom"

Sjeverna Koreja još nije u potpunosti ovladala raketnom tehnologijom vezanom za ponovni ulazak raketnog punjenja u atmosferu, a za to će joj biti potrebno najmanje godinu do dvije, izjavio je zamjenik južnokorejskog ministra odbrane Suh Čuk-suk.

On napominje da Sjeverna Koreja brzo unaprjeđuje svoju sposobnost izrade minijaturne nuklearne bojeve glave, prenosi Tanjug.

"Ni SAD ni Južna Koreja ne vjeruju da je Sjeverna Koreja u potpunosti ovladala tehnologijom ponovnog ulaska raketnog punjenja u atmosferu u smislu inženjeringa vezanog za materijal", rekao je Suh u nedjelju južnokorejskoj televiziji.

Kako je naveo, Južna Koreja i SAD ne smatraju da je Sjeverna Koreja dostigla taj tehnološki nivo, ali je upozorio da se Pjongjang bliži tom stepenu tehnološke usavršenosti.

"Ne možemo da kažemo kada će tačno dostići i taj nivo, ali će Sjevernoj Koreji za to biti potrebno još najmanje godinu do dvije", rekao je zamjenik južnokorejskog ministra odbrane.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Koreja će vjerovatno nastaviti sa provokacijama, uključujući nuklearne probe, ali on ne smatra da postoji velika opasnost da Pjongjang uđe u pravi vojni sukob.

I direktor CIA Majk Pompeo mišljenja je da će sjevernokorejski lider Kim Džong Un vjerovatno nastaviti da testira svoje oružje, a kako je juče rekao, "ne bi ga iznenadila još jedna sjevernokorejska raketna proba".

Zabrinutost da je Sjeverna Koreja blizu ostvarenja svog cilja - usavršavanja nuklearnog oruža na čijem dometu bi se našle SAD - dovelo je do porasta tenzija proteklih mjeseci, podsjeća britanska agencija.

Preporučujemo za Vas