Indija: Dronovi koji nose drogu i oružje postali glavno sredstvo krijumčarenja iz Pakistana

Dronovi, poznati kao heksakopteri, mogu da ponesu do 15 kilograma tereta i opremljeni su kamerama visoke rezulucije, a drogu nose u malim vrećicama ili flašama

4408 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Indijski zvaničnici saopštili su danas da su dronovi koji nose opijum, heroin, ili oružje postali glavno sredstvo za krijumčarenje preko granice iz Pakistana.

Zvaničnici indijskih graničnih bezbjednosnih snaga (BSF) u pograničnoj državi Pendžab rekli su za Gardijan da su ove godine presreli 90 dronova iz Pakistana i da se taj broj "svakog mjeseca povećava".

Najveći broj dronova prevozio je opijum i heroin, najvjerovatnije iz Avganistana, ali su neki od njih nosili oružje, pištolje i jurišne puške kineske proizvodnje.

Dronovima se ove godine preko granice prenijelo 60 odsto od ukupno prokrijumčarene droge u Indiji.

Dronovi, poznati kao heksakopteri, mogu da ponesu do 15 kilograma tereta i opremljeni su kamerama visoke rezulucije, a drogu nose u malim vrećicama ili flašama.

Indija i Pakistan, rivali s nuklearnim oružjem, ratovali su četiri puta. Indijski granični zvaničnici saopštili su da sve veći broj dronova koji preleće iz Pakistana predstavlja značajan bezbjednosni rizik.

"Sve što u Indiju ne ulazi legalno predstavlja bezbjednosni izazov za nas. Slučajevi kada dronovi prenose oružje imaju potencijal da naprave štetu", rekao je Atul Fulzele, generalni inspektor BSF-a u Pendžabu.

Krijumčarenje između Pakistana i Indije traje decenijama. Korišćene su kamile i golubovi pismonoše ali i ljudi koji bi drogu prenosili kroz podzemne tunele.

Međutim, otkako je prvi dron primijećen u Pendžabu 2019. godine, zvaničnici BSF-a su rekli da su dronovi postali "glavni modus operandi trgovine drogom" iz Pakistana.

"Nekada smo bili fokusirani samo na kopno, ali ova dominacija u vazduhu je novi domen za nas i to je zaista izazov", rekao je Fulzele.

U zelenim poljima pirinča u blizini pandžabskog sela Attari, dva kilometra od granice sa Pakistanom, službenici BSF-a odveli su novinare Gardijana na mjesto gdje je dan ranije oboren dron koji je nosio pet kilograma heroina.

Fulzele je rekao da nisu imali komunikaciju sa svojim kolegama preko granice, ali s obzirom na sve veći obim infiltracije, sumnjaju da pakistanski zvaničnici ne žele da istražuju te slučajeve.

On dodaje da je brzo napredovanje tehnologije još jedan problem. Ranije su dronovi često mogli biti otkriveni jer su bučni, veliki i mogli su da lete na visini do jedan kilometar.

Međutim danas je skoro nečujne mini-dronove mnogo teže uočiti.

Bonus video: