Vrhovni sud Mičigena odbacio inicijativu za diskvalifikaciju Trampa na republikanskim predizborima

Mičigen se smatra "bojnim poljem" na izborima, zato što tamo ni republikanci ni demokrate nemaju većinski uticaj. Mičigen je tako 2016. godine tijesnom većinom podržao republikanca Trampa za predsjednika SAD, da bi 2020. godine podržao demokratu Bajdena

9378 pregleda 32 reakcija 5 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Vrhovni sud Mičigena odbacio je zahtjev birača u toj američkoj saveznoj državi da procijeni ima li mjesta tome da se Donaldu Trampu onemogući učešće na republikanskim predizborima za predsjednika SAD 2024. godine, javlja BBC.

Ulagači inicijative pozvali su se na 14. amandman američkog ustava, to jest na zabranu nosiocima javnih funkcija koji su učestvovali u pobuni protiv SAD da se kandiduju na izborima. Povod je bila Trampova uloga u velikim neredima na Kapitolu u Vašingtonu 6. januara 2021 godine.

Na osnovu iste klauzule, Vrhovni sud u Koloradu je nedavno diskvalifikovao Trampa iz učešća na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Mičigen se smatra "bojnim poljem" na izborima, zato što tamo ni republikanci ni demokrate nemaju većinski uticaj. Mičigen je tako 2016. godine tijesnom većinom podržao republikanca Trampa za predsjednika SAD, da bi 2020. godine podržao demokratu Bajdena.

Međutim, dok je u Koloradu Vrhovni sud prihvatio da razmatra inicijativa, u Mičigenu ona nije ni prihvaćena za razmatranje, tako da je propala još u ranoj fazi.

Dok je Tramp danas na svojoj društvenoj mreži Trut soušl pohvalio odluku mičigenskog suda ocijenivši odbačenu inicijativu kao "patetičnim kockanjem čiji je cilj namiještanje izbora", predlagači su ocijenili da je odluka uska i tehničkog karaktera.

Prema navodima organizacije Slobodni govor za ljude, koja se Vrhovnom sudu Mičigena obratila u septembru, odluka se isključivo tiče Trampovog učešća na republikanskim predizborima, a ne na samim predsjedničkim izborima.

"Vrhovni sud Mičigena nije isključio mogućnost da se pitanje diskvalifikacije Donalda Trampa, zbog učešća u pobuni protiv Ustava SAD, rješava u kasnijoj fazi", rekao je Ron Fejn, pravni direktor ove organizacije.

Niži sudovi u Mičigenu odbili su da se bave ovim pitanjem iz proceduralnih razloga i nisu ispitali da li se pobuna na Kapitolu 6. januara 2021. zakonski kvalifikuje kao pobuna i da li je Tramp u tome imao ulogu.

Sudija Vrhovnog suda Mičigena Elizabet Velč objasnila je da se zakoni te države razlikuju od zakona Kolorada.

Podnosioci žalbe "nisu identifikovali nijednu analognu odredbu u Izbornom zakonu Mičigena koja zahtijeva da neko ko traži funkciju predsjednika Sjedinjenih Država mora da potvrdi svoju pravnu kvalifikaciju da obavlja tu funkciju", napisala je ona u obrazloženju.

Bonus video: