BLOG Izrael se načelno složio da se otvori humanitarni koridor između Kipra i Gaze

Sukob Izraela i Hamasa – 83. dan

22306 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2023. 22:03h
Završeno
19:48h

Kibuc Nir Oz, koji se nalazi na obodu Pojasa Gaze, objavio je danas da je mrtva izraelsko-američka državljanka koja je oteta tokom napada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Ovo je potvrđeno šest dana nakon što je objavljeno da je mrtav i njen suprug.

Džudit Vajnstajn Hagai ranjena je tokom masakra militanata Hamasa na izraelsku teritiriju 7. oktobra, i sada je dozvoljeno da se objavi da je ona ubijena te subote pošto je podlegla ranama, naveo je kibuc u saopštenju.

O sedamdesetogodišnjoj Vajnstajn Hagai do sada se govorilo kao o najstarijoj ženi taocu koji se još nalazi u Pojasu Gaze.

Prema navodima vlasti kibuca, ona ima četvoro djece i sedam unuka, a radila je kao nastavnica engleskog jezika za djecu sa posebnim potrebama, koja su imala probleme sa pažnjom i koncentracijom.

Iz kibuca Nir Oz u srijedu je saopšteno da je mrtav i njen suprug Gadi Hagai (73), takođe talac u Gazi, te da je umro pod istim okolnostima, odnosno da je na dan napada Hamasa ranjen, a da je kasnije podlegao povredama.

Njihova tijela se još nalaze u Pojasu Gaze, navedeno je iz kibuca.

Porodica Džudit Vajnstajn Hagai je napisala u saopštenju da moli da se njihova tijela brzo vrate i da "njihova ubistva podsjete vođe cijelog svijeta da taoci treba da se vrate kući prije nego što bude prekasno".

Oko 250 ljudi oteto je tokom napada Hamasa na izraelsko tlo 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.140 ljudi, prema računici agencije Frans pres, na osnovu najnovijih zvaničnih podataka. Njih 129 se još nalazi u Gazi, prema podacima izraelskih vlasti.

Tokom primirja od 24. novembra do 1. decembra oslobođeno je 105 talaca u Gazi, od kojih 80 u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika, koji su bili zatočeni u izraelskim zatvorima.

U Gazi je od početka sukoba 7. oktobra poginulo najmanje 21.320 ljudi, uglavnom žene i djeca, prema tvrdnjama Hamasa, koji je na vlasti u toj palestinskoj enklavi.

(BETA)

19:47h

Izrael se načelno složio da dozvoli Kipru otvaranje pomorskog koridora između tog ostrva i Pojasa Gaze, palestinske teritorije pod izraelskom blokadom, u kojem su humanitarne potrebe ogromne, potvrdilo je danas izraelsko ministarstvo spoljnih poslova.

"Postoji načelno odobrenje za korišćenje tog (pomorskog) puta, ali još je ostalo da se riješi nekoliko praktičnih problema", rekao je za Frans pres portparol ministarstva.

Taj plan treba da doprinese znatnom povećanju dostave humanitarne pomoći za 2,4 miliona stanovnika u Pojasu Gaze, poslije provjere tovara u Kipru "pod izraelskim nadzorom", podsjetio je on.

Kipar je dao predlog o koridoru poslije izbijanja rata između Izraela i Hamasa, palestinskog islamističkog pokreta na vlasti u Pojasu Gaze.

Humanitarna situacija u Gazi je katastrofalna, oko 1,9 miliona ljudi, odnosno 85 odsto stanovnika, moralo je da napusti svoje domove, prenose UN. Vlada teška nestašica najosnovnijih proizvoda na toj teritoriji koja je pod potpunom blokadom Izraela od 9. oktobra, dva dana poslije početka sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa.

Za sada se dostavlja humanitarna pomoć u nedovoljnoj količini, kopnenim putem, preko prelaza Rafa između Pojasa Gaze i Egipta.

Kipar je udaljen jedva 400 kilometara od obala Gaze.

Kiparski zvanični izvori su, kako prenosi novinska agenicija CNA, potvrdili da je Nikozija završila sve procedure za uspostavljanje pomorskog koridora.

Međutim, postavljeno je pitanje oko bezbjednosti brodova i njihovih posada na prilazu obala Gaze, kao i o načinu istovara.

Predstavljajući Plan, Kipar je naveo da bi se pomoć sakupljala i zatim skladištila na Kipru, gdje bi je pregledao mješoviti odbor koji uključuje izraelske predstavnike prije utovarivanja u brodove.

(BETA)

17:48h

Portparol ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf el Kidra rekao je da je od početka sukoba u Gazi, 7. oktobra, ukupno poginulo 21.320 Palestinaca, a da ih je ranjeno 55.603, prenio je Rojters.

El Kidra je dodao da je samo u posljednja 24 sata poginulo 210 Palestinaca.

10:54h

Ujedinjene nacije su danas upozorile da se situacija na okupiranoj Zapadnoj obali brzo pogoršava i apelovale na Izrael da prekine ubijanje palestinskog stanovništva.

"Korišćenje vojne taktike i oružja u kontekstu sprovođenja zakona, korišćenje nepotrebne i neproporcionalne sile i uvođenje širokih i diskriminatorskih ograničenja na kretanje, koje utiču na Palestince, su izuzetno problematične", izjavio je Folker Tirk, visoki komesar UN za ljudska prava, prenijela je agencija Frans pres.

Od iznenadnih napada na jug Izraela 7. oktobra izraelska vojska je uhapsila više od 2.550 Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući i njih 1.300 povezanih sa Hamasom.

Po podacima Ministarstva zdravlja Palestinske uprave od tada je ubijeno više od 300 Palestinaca.

(BETA)

09:01h

Izraelska vojska je danas pojačala napade na najveći grad na jugu Pojasa Gaze i izbjeglički logor u centralnom dijelu palestinske teritorije, a objavljeno je i da je u 11 nedjelja rata poginulo više od 21.000 ljudi.

Zbog nastavka vazdušnih udara i širenja vojnih operacija na jugu Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila sinoć da je stanovništvo Gaze u "teškoj opasnosti" a predsjednik Francuske Emanuel Makron je pozvao na dugotrajni prekid vatre.

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da bombardovanje izbjegličkog logora traje već tri dana i da je još jedna brigada razmještena u Kan Junisu, koji je i u centar žestokih uličnih borbi.

On je takođe nagovijestio moguće "širenje sukoba na sjever" duž libanske granice gdje ne prestaje razmjena vatre između izraelske vojske i ekstremista Hezbolaha od početka rata u Pojasu Gaze.

Obilazeći tu granicu u srijedu načelnik Generalštaba Izraela Herci Halevi je rekao da je vojska "odobrila planove za razne nepredviđene situacije" i da je potrebno da bude spremna da napadne.

Izraelski lideri su više puta najavii da će nastaviti nastojanja da unište Hamas u znak osvete za iznenadni napad na jug Izraela 7. oktobra kada je ubijeno 1.140 ljudi, većinom civila, po podacima agencije Frans pres zasnovanim na izraelskim informacijama.

Palestinski ekstremisti su tog dana odveli u Gazu oko 250 talaca, od kojih je 129 još uvijek u zatočeništvu.

U nemilosrdnom izraelskom bombardovanju i kasnijoj kopnenoj ofanzivi u Pojasu Gaze je ubijeno 21.110 ljudi, uglavnom žena i djece, po podacima tamošnjeg ministarstva.

Izraelska vojska je jutros potvrdila pogibiju još tri vojnika i da je ukupan broj žrtava u kopnenoj ofanzivi povećan na 167.

Pozivi na prekid neprijateljstava su sve češći i predsjednik Francuske je u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom sinoć istakao potrebu da "se radi ka trajnom prekidu vatre", te izrazio "najdublju zabrinutost za vrlo velik broj civilnih žrtava" u Gazi, saopštila je njegova kancelarija.

U saopštenju se dodaje da će Francuska sarađivati sa Jordanon u humanitarnim akcijama na palestinskoj teritoriji u narednim danima.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je takođe ponovio poziv na prekid vatre i apelovao da se preduzmu mjere jer je ugrožena sposobnost humanitarnih radnika da pomognu teško ranjenm ljudima, dok vlada glad i postoji ozbiljan rizik od bolesti.

Rat je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba zbog smrtonosne razmjene vatre između izraelske vojske i libanskog Hezbolaha i nedavnih napada jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Hamasom, vladajućim u Pojasu Gaze. Sve te tri ekstremističke organizacije podržava Iran.

Izrael teži da se Hezbolah, koji kaže da napada izraelske ciljeve u znak podrške Hamasu, povuče dalje od granice i prijeti da taj cilj postigne velikom silom ako je potrebno.

U međuvremenu iranska Revolucionarna garda upozorava da će ona ili njeni saveznici preduzeti direktnu akciju da osvete ubistvo komandanta Razija Musavija ubijenog ove nedjelje u raketnom udaru u Siriji za koji je optužen Izrael.

Danas je izraelska vojska saopštila da je dron pao u selo na dijelu Golanske visoravni koji je Izrael okupirao, a iračka frakcija bliska Hamasu je preuzela odgovornost za napad.

Nasilje je takođe pojačano na Zapadnoj obali gdje su izraelski vojnici i jevrejski naseljenici ubili više od 310 Palestinca od početka rata Izraela i Hamasa 7.oktobra.

Prošle noći i jutros nastavljene su vojne operacije u Dženinu i Ramali i najmanje jedan Palestinac je ubijen, a 14 ranjeno, javili su palestinski mediji.

(BETA)

Bonus video: