Bijela kuća: Trampova osuda se odnosila i na ekstremno desne grupe

Predsjednik SAD je ranije kritikovan zbog popustljivog stava prema ekstremno desnim grupama, među kojima već dugo vremena ima dosta pristalica zbog stavova protiv imigranata i drugih vrućih tema
0 komentar(a)
Šarlotsvil, Virdžinija, Foto: Reuters
Šarlotsvil, Virdžinija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2017. 19:14h

Izjava američkog predsjednika Donalda Trampa u kojoj je on osudio mržnju i netrpeljivost na skupu u saveznoj državi Virdžiniji, odnosila se i na bijele rasiste, neonaciste i grupe bliske nekadašnjoj rasističkoj organizaciji Kju-kluks-klan (KKK), saopštila je danas Bijela kuća.

"Predsjednik (Tramp) je u jučerašnjoj izjavi naglasio da osuđuje sve oblike nasilja, netrpeljvosti i mržnje. Naravno da to uključuje bijele rasiste, Kju-kluks-klan, neonaciste i sve ekstremističke grupe", navela je Bijela kuća, a prenosi Frans pres.

Juče je u saveznoj državi Virdžinija održan skup ekstremnih desničara u znak protesta zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju u gradskom parku u Šarlotsvilu. Poslije tog skupa, u sukobima desnih ekstremista i učesnika kontramitinga, poginula je 32-godišnja žena, a 19 ljudi je povrijeđeno, kada je automobil uletio u masu učesnika kontramitinga. Tokom nadgledanja jučerašnjeg skupa poginula su i dva policajca pošto se njihov helikopter srušio.

Tramp se našao na udaru kritika, čak i njegovih republikanaca, jer je za jučerašnje nasilje okrivio mržnju i netrpeljivost "brojnih strana", a nije jasno osudio bijele ekstremističke grupe sa skupa, navodi AFP.

Predsjednik SAD je ranije kritikovan zbog popustljivog stava prema ekstremno desnim grupama, među kojima već dugo vremena ima dosta pristalica zbog stavova protiv imigranata i drugih vrućih tema.

Poslije Trampove pobjede na izborima došlo je do uspona ekstremističkog pokreta "alt-right" (alternativna desnica), a novom usponu se nada i KKK.

KKK zagovara superiornost bijele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Pripadnici tog pokreta su, u cilju ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa, koristili i terorističke metode, zastrašivanje i nasilje.

Robert Edvard Li (1807-1870) bio je general SAD, a kasnije komandant snaga separatističke Konfederacije Juga u Američkom građanskom ratu (1861-1865) i smatra se jednim od najznačajnijih vojnih zapovjednika u istoriji SAD.

Bonus video: