SAD: Rat sa Sjevernom Korejom izgledniji nego prije 10 godina

Mekmaster je rekao da je Trampova administracija spremna na vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje ako ona bude neophodna, ali i istakao da SAD čine "veoma odlučan diplomatski napor", u kombinaciji s novim finansijskim sankcijama, kako bi odvratile sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una od daljih provokacija
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2017. 19:46h

Direktor američke CIA Majk Pampeo i savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsednika SAD Herbert Mekmaster izjavili su danas da SAD i njihovi saveznici ne mogu više da stoje po strani dok Sjeverna Koreja nastavlja s razvojem interkontinentalnih balističkih raketa s nuklearnom bojevom glavom.

Pampeo i Mekmaster su naveli da je vojni sukob sa Sjevernom Korejom moguće izbjeći, ali i upozorili da je mogućnost rata sada veća nego prije deset godina, i podržali oštru retoriku američkog predsjednika Donalda Trampa.

Mekmaster je rekao da je Trampova administracija spremna na vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje ako ona bude neophodna, ali i istakao da SAD čine "veoma odlučan diplomatski napor", u kombinaciji s novim finansijskim sankcijama, kako bi odvratile sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una od daljih provokacija.

"Nismo bliže ratu nego prije nedjelju dana, ali jesmo bliže ratu nego što smo bili prije deset godina", kazao je Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Upitan koliko ljudi treba da budu zabrinuti zbog eskalacije tenzija, Pampeo je rekao "da danas nema ničeg neposrednog" i da SAD imaju "prilično dobru ideju" o namjerama Sjeverne Koreje, ali je odbio da iznese detalje.

Šef CIA je opisao Kim Džong Una kao "racionalnog" i kao nekog ko reaguje na "loše okolnosti".

"Reakcija Sjeverne Koreje koju želimo da dobijemo je razumijevanje da Amerika više neće imati strateško strpljenje koje je imala i koje je dozvolilo (Kimu) da nastavi s razvojem programa naoružanja", naveo je Pampeo.

Bonus video: