Vođa južnokorejske opozicije povrijeđen ubodima nožem u vrat

Li (59), vođa glavne opozicione Demokratske stranke, se poslije obilaska gradilišta novog aerodroma kretao u koloni, okružen grupom novinara kada ga je napao stariji čovjek i ubo ga nožem u vrat, pokazuju snimci lokalne televizije

7766 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vođa južnokorejske opozicije Li Džae-mjung povrijeđen je danas u napadu nožem, dok je razgovarao sa novinarima tokom posjete Busanu, u obalsku tog grada na jugoistoku Južne Koreje, javila je novinska agencija Jonhap.

Li (59), vođa glavne opozicione Demokratske stranke, se poslije obilaska gradilišta novog aerodroma kretao u koloni, okružen grupom novinara kada ga je napao stariji čovjek i ubo ga nožem u vrat, pokazuju snimci lokalne televizije.

Li je pao na zemlju, a nekoliko ljudi se okupilo oko njega da mu pomognu i zaustave krvarenje.

Agencija je objavila sliku na kojoj se vidi kako političar leži na tlu, a maramica mu pokriva ranu.

On je prvo zbrinut u bolnici u Busanu i ubrzo je helikopterom prebačen u bolnicu u Seulu na operaciju. Policija je ranije navela da je bio svjestan poslije ranjavanja, kao i da nije u kritičnom stanju.

Li Džae-mjung
Li Džae-mjungfoto: Reuters

Političar je "išao ka kolima i razgovarao sa novinarima kada je napadač od njega zatražio autogram i zatim počeo da ga udara u vrat sa nečim što liči na nož", rekao je za lokalnu televiziju očevidac tog napada.

Funkcioner Demokratske stranke Son Džae-han rekao je u obraćanju na televiziji da su partijske kolege koje su u blizini Lija brzo savladali napadača prije nego što ga je policija privela.

Rekao je da je 41 policajac bio raspoređen u toj oblasti, mnogi od njih radi regulisanja saobraćaja.

Son je rekao da je osumnjičeni, koji je star oko 67 godina, izjavio istražiteljima da je preko interneta kupio nož dužine 18 centimetara, kao i da policija istražuje motiv napada.

Li je na izborima izgubio od konzervativca, sadašnjeg južnokorejskog predsjednika Jun Suk Jeola 2022. godine.

Jun je danas izjavio da je veoma zabrinut za bezbjednost Li Džae-mjunga kada je saznao za napad, rekla je portparolka južnokorejskog predsjednika.

"Predsednik je kazao i da južnokorejsko društvo ne treba nikada da toleriše nasilje, bez obzira na okolnosti", dodala je ona.

Demokratska stranka navela je da se radi o terorističkom činu i ozbiljnoj prijetnji demokratiji i zatražila od policije da sprovede brzu i detaljnu istragu.

Bonus video: