BLOG U izraelskom napadu na bezbjednu zonu u Gazi ubijeno desetoro djece

Sukob Izraela i Hamasa – 89. dan

25003 pregleda 12 komentar(a)
Izraelski tenk na granici sa Gazom, Foto: Reuters
Izraelski tenk na granici sa Gazom, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2024. 22:15h
Završeno
21:07h

U izraelskom napadu na jugu Pojasa Gaze, u području koje je izraelska vojska proglasila bezbjednom zonom, ubijeno je 12 osoba, uglavnom djeca, saopštili su izvori bliski palestinskoj bolnici.

Pogođena je kuća u Muvasiju, malom ruralnom dijelu na jugu Gaze uz obalu Sredozemnog mora.

Izraelska vojska je saopštila da Palestinci tamo mogu da se sklone iz zone sukoba.

U ekploziji su poginuli jedan čovjek i njegova supruga, sedmoro njihove i troje druge djece, starosti pet do 14 godina, sudeći po listi mrtvih čija su tijela prenijeta u bolnicu Naser u Kan Junisu.

Vojska nije komentarisala taj napad.

U fokusu izraelske ofanzive je sada Kan Junis, gdje je vojska, kako je danas saopšteno, pronašla tunele koje koristi palestinski pokret Hamas.

Izrael se obavezao da će rat protiv Hamasa trajati dok ta islamska ekstremistička organizacija ne bude uništena.

Poslije ubistva jednog od najviših zvaničnika Hamasa u utorak u Bejrutu, u napadu koji se pripisuju Izraelu, podstaknuta je bojazan da će se sukob proširiti u druge djelove regiona.

Poslije gotovo tri mjeseca rata u izraelskom bombardovanju i kopnenoj ofanzivi ubijeno je više od 22.400 ljudi u Gazi, od kojih dvije trećine žena i djece, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Izraelski vojnici su početkom decembra krenuli u Kan Junis i sada se već nedjeljama tamo bore protiv palestinskih ekstremista.

Kako je danas saopšteno, pronađen je veliki tunel dug stotine metara s ulazom kraj džamije.

Snimak koji je objavila vojska pokazuje kako su pretvorene u ruševine zgrade iz kojih su borci Hamasa navodno pucali na vojnike ili se tamo nalazila infrastruktura organizacije.

Izrael za veliki broj civilnih žrtava krivi Hamas, tvrdeći da ekstremisti djeluju u stambenim područjima i da imaju veliku mrežu tunela ispod civilnih zgrada.

Ta zemlja je, kako se čini, i dalje daleko od postizanja cilja da uništi Hamas i vrati 129 talaca još uvijek zatočenih u Gazi.

(BETA)

17:58h

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je danas da se mora omogućiti Izraelcima evakuisanim sa sjevera zemlje da se vrate na tu teritoriju.

On je aludirao na gotovo svakodnevnu razmjenu vatre preko plave linije koja odvaja Izrael i Liban.

"Nećemo tolerisati prijetnju koju predstavlja iranski zastupnik Hezbolah i osiguraćemo bezbjednost naših građana", rekao je ministar, prenijeli su izraelski mediji.

Izrael je iz bezbjednosnih razloga evakuisao stanovnike iz mnogih naselja na sjeveru poslije iznenadnih napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, poslije čega je počela i razmjena vatre sa Hezbolahom.

Ministar Galant se danas sastao u Tel Avivu sa specijalnim izaslanikom SAD za Bliski istok Amosom Hohštajnom i rekao mu da ima samo malo vremena da se postigne "diplomatsko razumijevanje" sa ekstremističkim Hezbolahom.

"Postoji samo jedan mogući rezultat, nova realnost u sjevernoj areni, koja će omogućiti bezbjedan povratak naših građana", rekao je Galant.

On je rekao da je oko 80.000 Izraelaca raseljeno sa sjevera, a da je Izrael odlučan da im omogući povratak izmjenom bezbjednosne realnosti na sjeveru zemlje, na granici sa Libanom.

(BETA)

16:17h

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je u izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze do sada poginulo 22.438 ljudi, a 57.614 je ranjeno, od početka rata 7. oktobra.

Kako je navedeno samo u posljednja 24 sata je poginulo 125 ljudi, prenio je Frans pres. Među poginulima je dvije trećine djece i žena, navodi Asošiejted pres (AP).

U napadima Hamasa na jug Izraela, koji su inicirali rat u Gazi, ubijeno je 1.200 ljudi, većinom civila, a najviše njih prvog dana rata.

Tog dana je oteto i odvedeno oko 240 talaca u Pojas Gaze, od kojih je 129 još uvijek zatočeno, po podacima izraelskih vlasti.

U kopenenim operacijama u Pojasu Gaze ubijeno je do sada 175 izraelskih vojnika.

(BETA)

16:15h

Izraelski umjetnici i druge poznate ličnosti potpisali su saopštenje koje je objavila organizacija za ljudska prava Amnesti Internešenel Izrael (AII) u kojem se izražava protivljenje "dehumanizaciji stanovnika Gaze, Palestinaca i muslimana i dehumanizaciji Izraelaca i Jevreja uopšte".

Pismo su potpisali, pored mnogih drugih, pjevačica Ahinoam Nini, pisac David Grosman i režiser Nadav Lapid, prenosi danas Tajms of Izrael.

U pismu se kritikuje "uznemirujući trend" na Zapadu "dehumanizacije Izraelaca i ponekad svih Jevreja" uz ocjenu da to služi "racionalizaciji njihovog ubijanja ili kršenja njihovih prava", kao i mjesta u kojima je "dehumanizacija Palestinaca uopšte i stanovnika Gaze posebno, uobičajena, uglavnom izražena u povezivanju svih sa Hamasom".

"To povezivanje se koristi da se racionalizuje nasumično ubijanje i uskraćivanje humanitarne pomoći", zaključuje se u saopštenju AII.

(BETA)

10:59h

Zvaničnik Ministarsta zdravlja u Gazi rekao je za Rojters da je 14 Palestinaca ubijeno, uključujući devetoro djece, u izraelskim napadima na El Mavasi, zapadno od Kan Junisa u Gazi.

07:40h

Bela kuća je kritikovala kao "neosnovanu" tužbu koju je Južna Afrika podnijela Međunarodnom sudu pravde protiv Izraela, tvrdeći da je ta država počinila "genocid" u Pojasu Gaze.

"Ovaj zahtjev je neosnovan, kontraproduktivan i nije zasnovan na činjenicama", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Bijele kuće Džon Kirbi.

Južnoafrička Republika je 29. decembra pred Međunarodnim sudom pravde, najvišim sudskim telom Ujedinjenih nacija, pokrenula postupak protiv Izraela zbog, kako je navela, genocida nad Palestincima u Gazi i zatražila od te institucije da naredi toj državi da zaustavi svoje napade.

U podnesku Južne Afrike se tvrdi da su "činjenja i nečinjenja Izraela... po svojoj prirodi genocidna", s obzirom da su poduzeta sa namjerom "uništenja Palestinaca u Gazi kao dijela šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe".

Od Međunarodnog suda pravde, čije je sjedište u Hagu u Holandiji, traži se da privremenom mjerom naloži Izraelu da zaustavi svoje vojne operacije u Gazi.

Južna Afrika može da pokrene ovaj postupak na osnovu Konvencije o genocidu jer su i Izrael i ona potpisnice te konvencije.

(BETA)

07:37h

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je svoje državljane da ne putuju u Liban i da brzo napuste tu zemlju.

Kako je Ministarstvo objavilo na sajtu, ne može se isključiti dalje pogoršanje situacije i širenje sukoba, posebno imajući u vidu ubistvo jednog od lidera Hamasa Saleha al Arurija u području Bejruta.

Iz ministarstva napominju da se upozorenje posebno odnosi na južne djelove Libana, uključujući južne urbane oblasti Bejruta, prenosi Rojters.

07:36h

Sjedinjene Američke Države nisu primijetile djela koja bi predstavljala genocid u Gazi, saopštio je potparol Stejt departmenta Metju Miler povodom zahtjeva Južne Afrike od Međunarodnog suda pravde da se izraelske akcije u Pojasu Gaze proglase genocidom.

"To nisu optužbe koje treba olako iznositi. Ne vidimo nikakva djela koja predstavljaju genocid", rekao je Miler, kako prenosi Rojters.

Potparol Stejt departmenta takođe je saopštio da nije u poziciji da procijeni da li su ratni ili zločini protiv čovječnosti počinjeni u palestinskoj enklavi.

U podnesku Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta, i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u cjelini ili djelimično.

07:35h

Sukob Izraela i Hamasa – 89. dan. 

Članovi Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija pozvali su jemenske Hute da obustave napade na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu i upozorili da se tim napadima ugrožava regionalna stabilnost, sloboda plovidbe na globalnom nivou i snabdijevanje hranom.

Članovi SB UN su, tokom prvog zvaničnog sastanka Savjeta u 2024. godini, zatražili da Huti oslobode "Galaksi lider" i njegovu posadu, japanski teretni brod koji se dovodi u vezu sa jednom izraelskom kompanijom, a koji je zaplijenjen 19. novembra.

Predstavnik SAD u UN Kris Lu rekao je da Vašington vjeruje da je situacija dostigla "tačku preokreta", prenosi Rojters.

"Ovi napadi imaju ozbiljne implikacije po pomorsku bezbjednost, međunarodno pomorstvo i trgovinu, i podrivaju krhku humanitarnu situaciju u Jemenu", naveo je Lu, dodajući da napadi prijete da ugroze isporuku pomoći.

Ambasador Japana u UN Kazujuki Jamacaki rekao je da SB UN ne bi trebalo da dozvoli da se nastave napadi.

Bonus video: