BLOG Lider Hezbolaha: Neminovan odgovor na ubistvo drugog čovjeka Hamasa

Sukob Izraela i Hamasa – 90. dan

26612 pregleda 0 komentar(a)
Izraelski vojnici u Gazi, Foto: Reuters
Izraelski vojnici u Gazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2024. 22:28h
Završeno
18:11h

Izrael mora da učini više kako bi zaštitio civilno stanovništvo u Pojasu Gaze, gdje vodi rat protiv palestinskog ekstremističkog Hamasa, poručila je ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok pred posjetu Bliskom istoku.

Berbok je ponovila da Njemačka podržava borbu Izraela protiv "slijepog terora" i navela da ta država ima pravo da se brani, prenosi AP.

Ona je pozvala na više "humanitarnih pauza", navodeći da se mir ne može postići ako nema izgleda za dostojanstven život i ako život u Gazi ne bude moguć poslije rata.

Berbok će u nedjelju otputovati u posjetu Izraelu, Zapadnoj obali, Egiptu i Libanu.

Ona će se u Izraelu sastati sa novim ministrom spoljnih poslova te zemlje Izraelom Kacom i predsjednikom države Isakom Hercogom.

Najavljeno je da će razgovarati i sa zvaničnicima Palestinske uprave na Zapadnoj obali, prenijeli su izraelski mediji.

(MINA)

17:59h

Vođa proiranskog libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je danas da je neizbježan odgovor na izraelski napad na uporište te šiitske organizacije u predgrađu Bejruta, u kojem je ubijen drugi čovek palestinskog Hamasa.

Nasralah, čiji ekstremistička organizacija svakodnevno izvodi napade na Izrael iz južnog Libana, rekao je u televizijskom obraćanju da je taj napad "ozbiljan" i da je odgovor "neminovan", prenosi Frans pres.

"Ne možemo ćutati o nasilju ovakvih razmjera jer bi to značilo da će čitav Liban biti izložen u budućnosti. Naši borci sa svih graničnih područja odgovoriće na to opasno nasilje", kazao je Nasralah.

U napadu koji se pripisuje Izraelu, izvedenom na kancelariju Hamasa u utorak uveče, poginulo je šest zvaničnika te organizacije koja je saveznik Hezbolaha, uključujući njenog drugog čovjeka Saleha al-Arurija.

Dan poslije napada, Nasralah je rekao da ubistvo neće proći nekažnjeno, ali nije ulazio u detalje.

Napad na kancelariju Hamasa je prvi na predgrađe glavnog grada Libana od 7. oktobra, kada je počeo najnoviji rat Izraela i palestinskih ekstremista koji vladaju Pojasom Gaze.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, za koji su ga Hamas, Hezbolah i vlada Libana odmah optužili. Neimenovani američki zvaničnik takođe je nagovijestio da je reč o "izraelskom udaru".

Sukobi Izraela i Hezbolaha, koji tvrdi da djeluje u znak solidarnosti sa Hamasom u Gazi, ograničeni su na pogranična područja južnog Libana.

Liban je danas podnio žalbu Savjetu bezbjednosti UN, optuživši Izrael za ubistvo Al-Arurija. U žalbi, koja ima simbolički značaj, ubistvo je označeno kao "najopasnija faza" izraelskih napada na Liban, prenijeli su izraelski mediji.

U žalbi se tvrdi da je Izrael ispalio šest raketa koje su ubile Al-Arurija i druge operativce Hamasa, i da Izrael koristi libanski vazdušni prostor za izvođenje napada na Siriju.

(BETA)

16:00h

Agencija UN za djecu (UNICEF) je saopštila danas da većina male djece i trudnica u Pojasu Gaze nisu u stanju da zadovoljne osnovne potrebe u ishrani.

Od početka rata 7. oktobra, kada je napad Hamasa na jug Izraela izazvao rat, jako malo humanitarne pomoći isporučeno je toj palestinskoj teritoriji.

Manje od 200 kamiona sa humanitarnom pomoći ulazu u Gazu svaki dan, što je manje od pola predratnog broja kamiona.

Rezultati istraživanja UNICEF, objavljeni danas, pokazuju da 90 odsto djece mlađe od dvije godine jede svakodnevno dvije ili manje porcije hrane, uglavnom mlijeko i hljeb, a četvrtina trudnica jede samo jednu.

Zvaničnici UN su ranije rekli da jedan od četiri stanovnika Gaze gladuje.

UNICEF je upozorio da se broj slučajeva oboljevanja od dijareje djuece mlađe od pet godina povećao sa 48.000 na 71.000, što je pokazatelj slabe ishrane.

Uobičajeno je bilo da se mjesečno u Pojasu Gaze prijavljuje samo 2.000 slučajeva dijareje.

Izraelske vlasti kažu da ima dovoljno hrane na palestinskoj teritoriji i da su one preduzele neophodne mjere da dopuste isporuku pomoći, a za nestašice krive agencije UN.

Zvaničnici UN kažu da isporuku ometaju izraelske inspekcije, kao i borbe, te zatvaranje puteva i pozivaju na humanitarni prekid vatre.

(BETA)

15:37h

Od početka najnovijeg rata u Pojasu Gaze, u izraelskim vojnim operacijama poginulo je 22.600 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u toj palestinskoj enklavi kojom vlada Hamas.

U protekla 24 časa poginule su 162 osobe, navelo je ministarstvo i dodalo da je od početka rata ranjeno 57.910 osoba, prenosi Frans pres.

Ranije je saopšteno da žene i djeca čine više od dvije trećine žrtava.

U Izraelu je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila, a najviše ih je poginulo 7. oktobra, u napadima palestinskih ekstremista iz Gaze na južnu izraelsku teritoriju.

Istog dana ekstremisti su u Gazu odveli oko 240 talaca, od kojih je, prema navodima izraelskih vlasti, i dalje zatočeno 129.

(BETA)

09:31h

Šef Mosada, izraelske obavještajne službe, obećao je u srijedu da će ta agencija pronaći svakog pripadnika Hamasa koji je učestvovao u napadu na Izrael 7. oktobra, nezavisno od toga gdje se nalazi. Obećanje je uslijedilo dan nakon što je zamjenik šefa palestinske militantne grupe ubijen u navodnom izraelskom napadu u Bejrutu.

09:30h

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj boraviće u Libanu od 5. do 7. januara, kako bi razgovarao o situaciji na izraelsko-libanskoj granici i važnosti izbjegavanja regionalne eskalacije, navodi se u saopštenju EU.

„(Borelj) će ponovo naglasiti potrebu za unapređenjem diplomatskih napora sa regionalnim liderima“, navodi se u saopštenju, kako prenosi Rojters.

07:40h

Sukob Izraela i Hamasa – 90. dan.

Palestinci će biti ''na čelu Gaze'' nakon završetka rata, izjavio je izraleski ministar odbrane Joav Galant.

On je najavio i novu fazu u ratu sa Hamasom i rekao da će Izrael na sjeveru Pojasa Gaze preći na nov borbeni pristup, u skladu sa vojnim učinkom na terenu, prenosi Rojters.

Kako je naveo, izraelske operacije obuhvatiće racije, rušenje tunela, vazdušne i kopnene udare i akcije specijalnih snaga.

Galant je rekao da će palestinski organi vlasti biti nadležni za čitav Pojas Gaze.

Naveo je da Hamas neće kontrolisati Gazu i dodao da će Izrael zadržati operativnu slobodu u svom djelovanju.

''Stanovnici Gaze su Palestinci, stoga će za nju biti nadležni palestinski organi, uz uslov da neće biti neprijateljskih akcija ili prijetnji protiv države Izrael'', poručio je Galant.

Bonus video: