SAD nude 10 miliona dolara za informaciju o finansijerima Hamasa

Prvi finansijer, poznat kao Hamza, živi u Sudanu i rukovodio je mnogim kompanijama koje investiraju u Hamas, a umiješan je u transfer gotovo 20 miliona dolara toj organizaciji

6797 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države nude deset miliona dolara za informaciju o pet finansijera Hamasa ili bilo šta što bi dovelo do ometanja mehanizma finansiranja te palestinske ekstremističke organizacije, saopštio je danas Stejt department.

Ponudi nagrade su prethodile sankcije SAD protiv Hamasa poslije smrtonosnog napada 7. oktobra na jug Izraela, u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi.

U izraelskom bombardovanju i neprekidnoj kopnenoj ofanzivi koja još traje, ubijeno je više od 22.600 ljudi u Gazi i razrušen veći dio te male enklave.

Petoro finansijera o kojima se traže informacije su Abdelbasit Hamza Elhasan Khair, Amer Kamal Šarif Alšava, Ahmed Sadu Džahleb, Valid Muhamed Mustafa Džadalah i Muhamed Ahmed Abd Al-Dajim Nasralah koje su SAD ranije nazvale "globalnim teroristima", navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Prvi finansijer, poznat kao Hamza, živi u Sudanu i rukovodio je mnogim kompanijama koje investiraju u Hamas, a umiješan je u transfer gotovo 20 miliona dolara toj organizaciji.

On je povezan s bivšim predsjednikom Sudana Omarom i islamskim grupama koje podrivaju stabilnost te zemlje, dodaje se u saopštenju Stejt deprtmenta.

Trojica navedenih operativaca - Alšava, Džahleb i Džadalah su dio investicione mreže u Turskoj, a Nasralah ima bliske veze s iranskim organizacijama i bio je umiješan u transfer desetina miliona dolara Hamasu, uključujući vojno krilo te organizacije. On navodno živi u Kataru.

Nagrade će biti date za informaciju o bilo kojem izvoru prihoda za Hamas, velikim donatorima, finansijskim institucijama koje omogućavaju transakcije za Hamas i kompanije koje mu nabavljaju tehnologiju, prenio je Rojters.

Bonus video: