BLOG Netanjahu: Rat ne smije biti zaustavljen dok se ne postignu tri cilja

Sukob Izraela i Hamasa – 91. dan

21497 pregleda 6 komentar(a)
Dim iznad Gaze, Foto: Reuters
Dim iznad Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2024. 21:59h
Završeno
22:01h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da rat protiv Hamasa "ne smije biti zaustavljen" dok Izrael ne postigne tri glavna cilja "eliminiše Hamas, vrati taoce i osigura da Gaza neće više biti prijetnja" za tu zemlju.

U saopštenju koje je večeras objavio njegov kabinet, premijer je najavio da Izrael "neće dati Hamasu imunitet nigdje" i da se borbe vode kako bi se "obnovila bezbjednost i na jugu i na sjeveru".

"Do tada i u tu svrhu, morate sve staviti na stranu i nastaviti borbu zajedničkim snagama dok se ne postigne potpuna pobjeda", poručio je Netanjahu.

Izraelski vojni portparol kontra-admiral Daniel Hagari izjavio je u međuvremenu da je vojska uništila Hamasovu vojnu mrežu na sjeveru Pojasa Gaze, ali je dodao da je bilo potrebno vrijeme da se to postigne.

"Nema prečica kada se radi o borbi protiv terorizma", rekao je Hagari, objasnivši da je bilo potrebno tri mjeseca da se pobijedi Hamas na sjeveru Gaze.

On je upozorio da će uprkos pobjedi, po svoj prilici, biti sporadične raketne vatre na Izrael iz tog područja, a izraelska vojska će, kako je rekao, "nastaviti da produbljuje ono što je postigla", prenijeli su izraelski mediji.

(BETA)

21:25h

Državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao se danas sa liderima Turske i Grčke, na početku najnovije bliskoistočne diplomatske misije, u trenutku dok raste strah da bi rat Izraela protiv Hamasa u Gazi mogao da se proširi.

Blinken je razgovorao sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom u Istanbulu, o tome šta bi ta i druge zemlje mogle učiniti da iskoriste svoj uticaj, posebno na Iran i njegove saveznike, da se napetost smanji i ubrza isporuka humanitarne pomoći palestinskoj teritoriji i počne planiranje rekonstrukcije i rukovođenje poslijeratnom Gazom.

Šef diplomatije SAD je potom otputovao u Haniju, lučki grad na ostrvu Kritu u Sredozemnom moru, gdje se sastao sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisem, koji je ocijenio da je "ovo teško i izazovno vrijeme".

Nekoliko sati prije Blinkenovih sastanaka libanski proiranski Hezbolah je ispalio desetine raketa na sjever Izraela i saopštio da je baražna vatra početni odgovor na ubistvo jednog od vođa palestinskog Hamasa, u libanskom glavnom gradu, u utorak, koje se pripisuje Izraelu.

Uz to su pojačani napadi jemenskih pobunjenika Huti, koji takođe imaju podršku Irana, na trgovačke brodove u Crvenom moru, zbog čega je ometena međunarodna trgovina i pojačani napori SAD i njenih saveznika da patroliraju ključnim plovnim putem i odgovaraju na pretnje.

Od 19. decembra ekstremisti su izveli više od 20 napada u svojevrsnom odgovoru na rat Izraela protiv Hamasa.

Od turskih zvaničnika Blinken je tražio bar da razmotre potencijalni novčani ili drugi doprinos naporima za rekonstrukciju Gaze i učešće u bezbjednosnim aranžmanima, rekli su američki zvaničnici.

Erdogan oštro kritikuje Izrael i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog rata i posljedica po palestinske civile.

Blinken je od večeras u Jordanu, koji je pored Izraela najčešća stanica njegovih najnovijih turneja po Bliskom istoku.

On će posjetiti Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju u nedjelju i ponedjreljak.

U Izrael i na Zapadnu obalu dolazi u utorak i srijedu, a posjetu završava u Egiptu.

(BETA)

17:30h

Izraelske vazduhoplovne snage izvele su danas nove napade na opkoljeni i razoreni Pojas Gaze, gdje je desetine Palestinaca ubijeno u protekla 24 sata, a UN su tu palestinsku teritoriju označile "nenaseljivim mjestom smrti".

Rat Izraela i palestinske islamske organizacije Hamas koji sjutra ulazi u četvrti mjesec je izazvao strah da će se proširiti zbog pojačanja nasilja na izraelsko-libanskoj granici, u Iraku, Siriji i Crvenom moru.

Danas je libanski Hezbolah ispalio desetine raketa na vojnu bazu u Meronu na sjeveru Izraela u napadu koji je predstavljen kao prvi odgovor na ubistvo drugog čovjeka Hamasa u predgrađu Bejruta, koje se pripisuje Izraelu.

Izraelska vojska je potvrdila da je baza bila meta raketiranja iz susjednog Libana.

U Pojasu Gaze su novinari Frans presa javili da je protekle noći i rano jutros napadnuta Rafa, grad na krajnjem jugu gdje su se stotine hiljada Palestinaca sklonile u proteklim nedjeljama da izbjegnu razorno bombardovanje.

U napadima na Kan Junis, takođe na jugu Pojasa, 22 Palestinca su ubijena, saopštila je vlada Hamasa.

Na sjeveru Gaze gdje je 27. oktobra počela izraelska kopnena ofanziva bombardovanje takođe nije prestalo.

Uprkos pozivama zvaničnika UN na hitan prekid sukoba za narod u Gazi, njene ugrožene susjede, te za generacije koje dolaze i kako je rečeno "nikada neće zaboraviti 90 dana pakla" Izrael je nepokolebljiv i potvrđuje da želi da nastavi ofanzivu dok se ne vrate taoci i ne eliminišu vojne i sposobnosti Hamasa za upravljanje.

Izraelski vojni portparol Daniel Hagari upozorio je u petak da će "2024. biti godina borbe", te da vojska nastavlja da se "bori na severu, centru i jugu" Pojasa Gaze.

Rakete iz Pojasa Gaze i, dalje se ispaljuju ka Izraelu ali sa manje intenziteta i sirene za protivraketnu uzbunu uglavnom na jugu Izraela, blizu palestinske teritorije, čuju se gotovo svaki dan.

Na sjeveru na granici sa Libanom Hagari je saopštio da su vojnici na "vrlo visokom nivou pripravnosti".

Od 8.oktobra, dan poslije početka rata Izraela i Hamasa, proiranski libanski Hezbolah iz južnog Libana napada sjever Izraela svakodnevno, uglavnom ciljajući vojne pozicije u znak podrške saveznicima "hamasovcima". Izrael odgovara napadima na ciljeve u južnom Libanu.

U Siriji i Iraku pojačani su napadi na vojne baze SAD od 7. okobra a jemenski pobunjenici Huti napadaju brodove u Crvenom moru i ispaljuju rakete ka Izraelu u znak podrške Palestincima.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj se danas sastao sa libanskim zvaničnicima u Bejrutu i ocijenio da je apsolutno neopohodno da se izbjegne uvlačenje Libana u regionalni sukob.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao se u međuvremenu u Istanbulu sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji osuđuje američku podršku Izraelu. Blinken sjutra u Amanu nastavlja turneju po regionu, posjetom arapskim zemljama i Izraelu.

U video poruci upućenoj Blinkenu vođa Hamasa Ismail Hanije, koji živi u Kataru, je pozvao da se šef diplomatije SAD fokusira na "okončanje izraelske ofanzive i okončanje okupacije čitave palestinske zemlje".

(BETA)

16:19h

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je danas da Liban ne smije da bude "uvučen u regionalni sukob" u izjavama u Bejrutu u vrijeme kada jača razmjena vatre između libanskog Hezbolaha, saveznika palestinskog Hamasa i izarelske vojske.

"Od presudnog je značaja izbjeći regionalnu eskalaciju na Bliskom istoku, apsolutno je neophodno izbjeći da Liban bude uvučen u regionalni sukob", rekao je Borel na konferenciji za novinare u Bejrutu gdje je došao u posjetu.

On je rekao da šalje i poruku Izraelu da "niko neće izaći iz regionalnog sukoba kao pobjednik".

Borelj je razgovarao sa libanskim premijerom Nadžibom Miaktijom i visokim libanskim zvaničnicima o situaciji u Gazi i oko nje, uključujući uticaj rata i situaciju na izraelsko-libanskoj granici.

"Vidimo zabrinjavajuću intenzifikaciju razmjene vatre preko Plave linije", rekao je Borelj.

Aktuelna demarkaciona linija između Izraela i Libana poznata je kao Plava linija, granica koju su odredile UN koja označava liniju do koje su se izraelske snage povukle kada su napustile južni Liban 2000. godine. UN tu ima raspoređene mirovne snage Unifil.

Borelj je napisao na mreži X posle sastanka sa libanskim premijerom Nadžibom Mikatijem da je u centru razgovora bila situacija na jugu Libana, uticaj rata u Gazi i situacija u Siriji.

"Dogovorili smo se da radimo zajedno putem diplomatije ka deeskalaciji i dugoročnoj stabilnosti, koji su i interesu svih", napisao je Borel.

On je napisao na mreži X da se sreo i sa šefom misije UN mirovnih snaga u Libanu (Unifil) generalom Aroldom Lazarom sa kojim je razgovarao o trenutnoj eskalaciji rizika duž Plave linije, demarkacione linije između Izraela i juga Libana.

"Ponovo sam potvrdio čvrstu podršku EU misiji UN, koja igra presudnu ulogu u sprečavanju i smanjenju eskalacije" napisao je Borelj i rekao da pohvaljuje posvećenost Unifila.

(BETA)

11:16h

Izraelske snage ubile su 122, a povrijedile 256 Palestinaca u Gazi tokom protekla 24 sata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Broj žrtava u izraelskim udarima na Gazu od 7. oktobra dostigao 22.722 mrtvihi i 58.166 povrijeđenih, dodali su iz Ministarstva.

11:05h

Hezbolah je rekao da je pogodio izraelsku osmatračnicu rano u subotu sa 62 rakete kao "preliminarni odgovor" na ubistvo zamjenika šefa Hamasa ranije ove sedmice, prenosi Rojters.

Visoki zvaničnik Hamasa Saleh al-Aruri ubijen je u utorak, 2. januara u napadu izraelskih dronova na predgrađe Bejruta.

Izmjena: 11:16h
11:01h

Sjever Izraela je bio meta teške vatre iz Libana, saopštila je izraelska vojska, dodajući da su odgovorili gađajući "terorističku ćeliju" koja je učestvovala u napadu raketama.

Ubrzo nakon što su se širom severnog Izraela oglasile sirene, vojska je saopštila da je „identifikovano otprilike 40 lansiranja iz Libana ka oblasti Meron u sjevernom Izraelu“.

Trenutno nema izvještaja o žrtvama ili šteti, prenosi Rojters.

 „Ubrzo nakon toga, IDF (Izraelske odbrambene snage) je udario na terorističku ćeliju koja je učestvovala u napadu.

Izmjena: 11:05h
10:57h

Šef Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits izjavio je da je Pojas Gaze postao "nenastanjiv", tri mjeseca nakon napada Hamasa na Izrael.

Grifits je naveo u saopštenju da se "ljudi suočavaju sa najvišim nivoima nesigurnosti hrane ikada zabilježenim" i da im prijeti glad.

On je dodao da se ljudi u Gazi suočavaju i sa “svakodnevnim prijetnjama po svoju egzistenciju, dok svijet gleda", prenosi Rojters.

Istakao je da je na desetine hiljada ljudi, većinom žena i djece, ubijeno ili ranjeno, a da porodice spavaju napolju dok temperatura naglo pada i bombarduju se područja gdje je Palestincima rečeno da se premjeste.

Ukazao je i da je nekoliko djelimično funkcionalnih bolnica pretrpano i oskudijeva sa zalihama, dok se zarazne bolesti se šire, a oko 180 Palestinski se, usred haosa, svakodnevno porađa.

Grifits je ponovio zahtjeve UN za hitno okončanje rata i oslobađanje svih talaca. "Vrijeme je da međunarodna zajednica upotrijebi sav svoj uticaj da se to dogodi", rekao je Grifits.

On je dodao da se humanitarni radnici suočavaju sa "nemogućom misijom" da obezbijede više od dva miliona ljudi u Pojasu Gaze, dok humanitarne radnike ubijaju i dok se nastavlja prekid komunikacija, a putevi su oštećeni, na konvoje kamiona se puca i osnovno snabdijevanje robom gotovo ne postoji.

"Gaza je pokazala najgore u čovječanstvu", rekao je Grfits i ocijenio da je odavno prošlo vrijeme da se rat okonča.

10:56h

Sukob Izraela i Hamasa – 91. dan.

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u Istanbul u okviru svoje četvrte turneje po Bliskom istoku od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Blinken bi će se sastati sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Tokom vikenda trebalo bi da sa Erdoganom i turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom razgovara o situaciji u Pojasu Gaze.

Kako navodi turski dnevnik, glavna tema razgovora biće izraelski napadi na civile u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Blinken će u Turskoj razgovarati i o regionalnoj saradnji, uključujući završne korake za ratifikaciju Turske o pristupanju Švedske NATO-u, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

Turska već dugo vrši pritisak na SAD da prestanu da podržavaju izraelsku ofanzivu u kojoj je do sada ubijeno više od 22.000 civila i pokrene kampanju za prekid vatre koju bi pratili napori da se postigne trajno rješenje izraelsko-palestinskog pitanja na osnovu rješenja dvije države.

Tokom bliskoistočne turneje, Blinken će posjetiti i Izrael, kao i Zapadnu Obalu, ali i Grčku, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Bonus video: