Vladajuća stranka Bangladeša pobijedila na izborima, opozicija tvrdi da su namješteni

Glavna opoziciona Nacionalistička stranka Bangladeša (BNP) koja je bojkotovala izbore, ocijenila je da su bili "lažni", dok je premijerka odgovorila da je ta stranka "teroristička". BNP i druge opozicione stranke su mjesecima protestovale tražeći ostavku premijerke, uvođenje prelazne i neutralne vlade koja bi nadgledala izbore

6796 pregleda 3 komentar(a)
Šeik Hasina, Foto: Reuters
Šeik Hasina, Foto: Reuters

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina vjerovatno će dobiti peti mandat poslije pobjede njene stranke, Lige Avami, na današnjim parlamentarnim izborima koje je bojkotovala glavna opoziciona partija i ocijenila da su izbori bili "lažni".

Iako je Hasina koja je na vlasti od 2009. godine, zaslužna za podsticanje privrednog rasta u osmoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta koja je nekada bila ekstremno siromašna, njena vlada je optužena za ozbiljno kršenje ljudskih prava i nemilosrdnu represiju nad opozicijom.

Vladajuća Liga Avami "osvojila je više od 50 odsto mjesta" u jednodomom Parlamentu, rekao je portparol izborne komisije za AFP.

Prije toga, je privatna televizija Somoj (Somoy) javila da je premijerki osigurana pobjeda, pošto je njena stranka sa saveznicima osvojila najmanje 60 odsto mjesta u parlamentu.

Među izabranim poslanicima vladajuće stranke je i Šakib Al Hasan, kapiten kriket reprezentacije, "kralj sporta" i najpopularnija ličnost u toj zemlji, prenose mediji.

Glavna opoziciona Nacionalistička stranka Bangladeša (BNP) koja je bojkotovala izbore, ocijenila je da su bili "lažni", dok je premijerka odgovorila da je ta stranka "teroristička".

BNP i druge opozicione stranke su mjesecima protestovale tražeći ostavku premijerke, uvođenje prelazne i neutralne vlade koja bi nadgledala izbore.

Tokom tih protesta uhapšeno je 25.000 članova BNP-a, a neki su ubijeni tokom sukoba između demonstranata i policije.

Vlasti su navele da je uhapšeno 11.000 ljudi.

Šef nacionalne izborne komisije Habibul Aval ocijenio je učešće glasača na izborima na svega oko 40 odsto.

Mnogi Bangladešani sa kojima je AFP razgovarao, rekli su da nisu glasali jer je rezultat bio unaprijed zaključen.

"Zašto bih išao da glasam kada jedna stranka učestvuje, a druga ne?", izjavio je Mohammad Saidur, 31-godišnji vozač rikše.

"Svi znamo ko će pobijediti", dodala je Farhana Manik, 27-godišnja studentkinja.

Lider BNP-a Tarik Rahman prijavio je da je bilo moguće dodavanje popunjenih glasačkih listića u kutije.

"To što se dogodilo nisu izbori, već sramota za demokratske aspiracije Bangladeša", poručio je on preko društvenih mreža iz Londona, gdje živi u egzilu od 2008. godine. Dodao je da je vidio "uznemirujuće fotografije i video -snimke" koji podržavaju njegove optužbe.

Brojna su svjedočenja i izvještaji o raznim podsticajima vlasti glasačima, čak i ucjenama.

Neki glasači kažu da im je prijećeno oduzimanjem socijalne pomoći ako odbiju da glasaju za Ligu Avami.

"Rekli su da, pošto nas vlada hrani, treba da glasamo za nju", rekao je za AFP Lal Mia, 64, koji glasa u okrugu Faridpur, u centru zemlje.

Na istoku zemlje, u Čitagongu, policija je pucala u vazduh da bi rastjerala šezdesetak opozicionih aktivista koji su postavili blokadu na putu u znak protesta protiv glasanja, saopštila je lokalna policija.

Skoro 700.000 policajaca i rezervista održavalo je red tokom glasanja i skoro 100.000 vojnika, navodi izborna komisija.

Snage bezbjednosti Bangladeša su dugo bile optužene za prekomjernu upotrebu sile, što Vlada poriče.

Od povratka na vlast 2009. godine, Hasina je ojačala vlast poslije dva izbora narušena nepravilnostima i optužbama za prevaru.

Njeni ekonomski uspjesi dugo su joj podržavali popularnost, ali teškoće su se nedavno povećale, sa rastućim cijenama i rasprostranjenim nestancima struje.

Bonus video: