BLOG Blinken: Preveliki broj žrtava u Gazi, Izrael da sarađuje sa umjerenim Palestincima

Sukob Izraela i Hamasa – 93. dan

26237 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2024. 21:59h
Završeno
21:30h

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je izraelske lidere da preduzmu značajnije korake da zaštite civile, da dozvole više pomoći u Gazu i da sarađuje sa umjerenim palestinskim liderima.

Čak i dok se Blinken obraćao, vodile su se žestoke borbe na jugu i u centralnim djelovima Gaze. Izraelske snage i ekstremisti iz Hezbolaha takođe su razmijenili vatru na libansko-izraelskoj granici.

Na konferenciji za novinare, najviši američki diplomata je poručio da je cijena rata prevelika za civile, a naročito djecu, ali i ocijenio da je tužba Južnoafričke Republike protiv Izraela za genocid neosnovana. Naglasio je da Amerika želi da se rat što prije okonča, ali da je ključno da Izrael ostvari svoj cilj kako se ne bi ponovio 7. oktobar, kada je Hamas napao jug zemlje.

Blinken je poručio da je "kristalno jasno" da se Palestincima mora dozvoliti povratak kućama "čim se za to stvore uslovi" i upozorio da Amerika odbacuje predloge za njihovo raseljavanje van Gaze. Naglasio je da Palestinska uprava ima obavezu da se reformiše i pozvao Izrael da sa umjerenim palestinskim liderima radi na planovima za posljeratnu Gazu.

"Izrael mora da prestane da preduzima korake kojima se podriva sposobnost Palestinaca da efikasno upravljaju. Izrael mora da bude partner palestinskim liderima koji su spremni da vode svoj narod i u miru žive sa Izraelom", rekao je Blinken.

Takođe je naveo da su arapski lideri širom regiona spremni da pomognu u obnovi Gaze, ali samo "kroz regionalni pristup koji obuhvata put do palestinske države".

Blinken je u četvrtoj posjeti Bliskom istoku od izbijanja rata Hamasa i Izraela u oktobru, a sa izraelskim zvaničnicima je razgovarao u trenutku kada raste međunarodna zabrinutost zbog velikog broja palestinskih žrtava u izraelskim napadima na gusto naseljenu enklavu.

Ministar odbrane Joav Galan rekao je Blinkenu da će se izraelska ofanziva u južnom području Kan Junisa "intenzivirati i nastaviti dok se ne pronađu vođe Hamasa i izraelski taoci vrate kući", saopšteno je iz izraelskog ministarstva odbrane.

Blinken, koji je obišao arapske susjede Izraela zbog razgovora o planovima za buduću upravu Gazom i integraciju na Bliskom istoku, ranije je rekao da će tokom sastanaka razgovarati o "putu naprijed" u ratu.

Blinken se sastao "jedan na jedan" sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u vojnoj bazi Kirja u Tel Avivu, a zatim i sa ratnim kabinetom formiranim nakon napada palestinskog ekstremističkog pokreta Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200, a oteto 240 ljudi. Kao odgovor, Izrael je započeo vazdušni i kopneni napad na Gazu, a do sada je ubijeno više od 23.000 Palestinaca, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas.

Ponavljajući podršku Bajdenove administracije pravu Izraela da spriječi ponavljanje napada, Blinken je „naglasio važnost izbegavanja daljeg nanošenja štete civilima i zaštite civilne infrastrukture u Gazi“, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju.

Osim što pokušava da smanji regionalne napetosti, američki visoki diplomata je razgovarao o planovima za buduću upravu Gazom, koja bi mogla uključivati izraelske susede sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Blinken je u ponedjeljak u Saudijskoj Arabiji ranije rekao da regionalne države žele integraciju sa Izraelom, ali samo ako planovi za normalizaciju odnosa uključuju "praktičan put" ka budućoj palestinskoj državi.

Upitan o pregovorima koje vode SAD o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, Blinken je rekao da postoji "jasan interes" u Saudijskoj Arabiji, kao i u regionu, za postizanje tog cilja, ali "za to će biti potrebno da se sukob u Gazi završi, a takođe će jasno zahtijevati da postoji praktičan put do palestinske države".

Saudijska Arabija je pauzirala diplomatske razgovore o normalizaciji odnosa sa Izraelom usred vojnog sukoba između Hamasa i izraelskih snaga.

Blinken se ranije sastao sa predsjednikom Izraela Isakom Hercogom i ministrom spoljnih poslova Izraelom Kacem. Rekao je Kacu da postoje mogućnosti za regionalnu integraciju i povezivanje, „ali moramo da prođemo kroz ovaj veoma izazovan trenutak“.

Hercog se zahvalio Sjedinjenim Državama što su "stalno uz Izrael" i rekao da je rat protiv Hamasa rat koji "utiče na međunarodne vrijednosti i vrijednosti slobodnog svijeta".

Hercog je takođe odbacio tužbu podnesenu Međunarodnom sudu pravde kojom se Izrael optužuje za genocid nad Palestincima u Gazi, nazvavši je "okrutnom i besmislenom".

Saslušanja u slučaju treba da počnu u četvrtak, a Hercog je rekao da će Izrael "ponosno predstaviti svoj slučaj upotrebe samoodbrane u skladu sa svojim najinherentnijim pravom prema međunarodnom humanitarnom pravu".

Na sastancima sa Netanjahuom, Blinken je „ponovio potrebu da se obezbijedi trajni, održivi mir za Izrael i region, uključujući i stvaranje palestinske države“, rekao je Miler.

Blinken je takođe trebalo da se sastane sa porodicama talaca koje je uzeo Hamas i razgovaraju o „nemilosrdnim naporima“ da ih vrati.

Nekoliko desetina demonstranata okupilo se ispred hotela u kojem je Blinken održavao sastanke i pozvali na prekid vatre kako bi se osiguralo oslobađanje talaca.

(Glas Amerike)

18:32h

Državni sekretar SAD Entoni Blinken i predsednik Izraela Isak Hercog učestvovaće sljedeće nedjelje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, gdje će rat između Izraela i Hamasa biti jedna od glavnih tema, saopštili su danas organizatori.

Među više od 60 šefova država i vlada na forumu biće i predsjednici Francuske i Argetine, Emanuel Makron i Havijer Milei, premijer Kine Li Ćiang, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se u prošlosti obraćao liderima putem video poruke, održaće "poseban govor" i sastaće se sa poslovnim liderima.

Očekuju se i premijeri Libana, Katara i Jordana, Nadžib Mikati, Mohamed bin Abdelrahmane i Bišer al-Hasavneh.

Forum će biti održan u Davosu, u švajcarskim Alpima od 15. do 19. januara.

Konflikt na Bliskom istoku će biti visoko na dnevnom redu, kao i rat u Ukrajini, trgovinski sukobi i stanje privrede svijeta, suočene s inflacijom i rizikom od napada na trgovačke brodove u Crvenom moru.

Ovogodišnji sastanak u Davosu okupiće više od 2.800 učesnika, uključujući više od 800 poslovnih lidera, centralnih bankara i predstavnika međunarodnih organizacija.

Predsjednik Foruma Borge Brende izjavio je da će Forum biti održan "u najsloženijem geopolitičkom i ekonomskom kontekstu u posljednjih nekoliko decenija".

"Rat u Gazi se nastavlja i postoji strah od zaoštravanja. Okupićemo ključne ličnosti da vidimo kako da izbjegnemo dalje pogoršanje situacije i pogledamo u budućnost", rekao je Brende.

(BETA)

17:19h

Šest izraelskih vojnika poginulo je u eksploziji u centralnom dijelu Pojasa Gazi, dok je troje poginulo tokom intenzivnih borbi na jugu te palestinske enklave, objavila je izraelska vojska.

Kako je precizirano, šest vojnika rezervista, svi u sastavu inženjerije, poginulo je kada se neplanirano detonirao eksploziv namijenjen uništavanju tunela koje je Hamas izgradio u izbjegličkom kampu Al Burejidž, u centralnom dijelu Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

U istoj eksploziji povrijeđeno je više osoba, od kojih neke ozbiljno.

17:18h

Avio-kompanija "Er Frans" će od 24. januara ponovo pokrenuti letove za Izrael, saopštila je portparolka te firme, precizirajući da će Er Frans obavljati tri leta nedjeljno od Pariza do Tel Aviva avionom Erbas A350, prenosi Rojters.

Strani prevoznici su obustavili letove za Izrael kada je ta država 7. oktobra prošle godine stupila u rat sa palestinskim Hamasom, ali postepeno se vraćaju.

Avio-kompanije "Lufthanza", "Svis internešenel erlajns" i "Ostrian erlajns" su ove nedjelje obnovile letove za Izrael.

17:17h

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i tom prilikom potvrdio da Izrael ima podršku SAD da spriječi nove napade na zemlju.

Blinken je dodao da je Netanijahuu naglasio važnost izbjegavanja civilne štete, zaštite civilne infrastrukture i obezbjeđivanja distribucije humanitarne pomoći širom Gaze.

17:16h

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u Izraelu poslije posjete arapskim prestonicama da vidi mogućnosti za izgradnju bližih veza u regionu po završetku krize u Gazi.

"Znam za vaše napore, tokom mnogo godina, da izgradite mnogo veću povezanost i integraciju na Bliskom istoku, i mislim da tamo zapravo postoje stvarne mogućnosti“, rekao je Blinken u razgovoru sa izraelskim kolegom Izraelom Kacom, prenosi Rojters.

"Ali, moramo da prođemo kroz ovaj veoma izazovan trenutak i da obezbijedimo da se 7. oktobar ne ponovi i da radimo na izgradnji mnogo drugačije i mnogo bolje budućnosti“, rekao je Blinken, misleći na prekogranični napad Hamasa.

17:16h

Ukupno 23.210 Palestinaca je ubijeno, a 59.167 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Kako se dodaje, oko 126 Palestinaca je ubijeno, a 241 ranjen u prethodna 24 sata, prenosi Rojters.

17:14h

Koordinator tima hitne medicinske pomoći pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Šon Kejsi  izjavio je danas da se ne smanjuje intenzitet sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Kejsi je osudio tešku nestašicu hrane na sjeveru i rekao da neki zdravstveni radnici sada beže u strahu za sopstvene živote, pošto su izdržali da mjesecima zbrinjavaju pacijente.

"U Gazi sam pet nedjelja. Nisam video da se smanjuje intenzitet sukoba. Išao sam u Medicinski kompleks Naser prije nekoliko dana i vidio više eksplozija za samo nekoliko minuta vožnje", rekao je Kejsi putem video linka, na UN brifingu, javljajući se iz Rafe na jugu Pojasa Gaze.

Doktor Rik Piperkorn, predstavnik SZO na okupiranoj palestinskoj teritoriji, rekao je u Jerusalimu da je uz više od 23.000 ubijenih gotovo 59.000 ranjenih u Gazi i da ima mnogo slučajeva spinalnih trauma zgnječenja, teških opekotina, amputacija kojih nikada nije vidio toliko, dodajući da je veliki broj najtežih povreda i među djecom.

"To će imati tako dugotrajne posljedice na sve", rekao je Piperkorn.

Humanitarna kancelarija UN je upozorila da je pojačanje izraelske ofanzive u centralnoj i južnoj Gazi imalo "razorne posljedice", da je povećan broj civilnih žrtava, ozbiljno ometene operacije pomoći u centralnom regionu i da prijeti opasnost da se zatvore tri velike bolnice.

(BETA)

12:49h

Izraelska vojska je saopštila da je još devet vojnika poginulo u Pojasu Gaze, te da je ukupan broj njihovih vojnih žrtava na toj palestinskoj teritoriji 187.

Ranije danas je rečeno da su poginula četiri vojnika, a novi bilans je saopšten pošto su obaviještene porodice žrtava.

Agencije navode da su najnovije žrtve bili pripadnici inženjerijskih jedinica koje dejstvuju na jugu i u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Izraelski mediji su naknadno objavili da je u eksploziji u Bureidžu, u centralnom dijelu Pojasa Gaze, poginulo devet inženjeraca.

Eksplozija se dogodila u blizini mjesta na koje su oficiri doveli novinare da vide Hamasovo postrojenje za proizvodnju raketa.

11:15h

Izraelska delegacija doputovala je sinoć u Kairo što se smatra nagovještajem da se nastavljaju indirektni pregovori o oslobađanju talaca zatočenih u Gazi, javljaju danas izraelski mediji.

U međuvremenu se dio porodica izraelskih talaca okupio da protestuje na graničnom prelazu Kerem Šalom sa Gazom.

Oni su planirali da skrenu pažnju na više od 130 ljudi koji su još uvijek zatočeni pošto su oteti sa juga Izraela 7. oktobra.

Šai Venkert, otac 22-godišnjaka koji je zatočen, izjavio je da će demonstranti na prelazu spriječiti isporuku robe i ljekova za Pojas Gaze.

Policija je međutim zaustavila konvoj vozila sa porodicama talaca na putu do prelaza da ne uđe u zatvorenu vojnu zonu.

"Vrijeme je da se završi ta šala. Oni će se vratiti u 136 kovčega", rekla je Ajala Mecger, rođaka Jorama i Tami Mecger, starijih zatočenih ljudi.

(BETA)

10:46h

Tri člana Hezbolaha ubijena su danas u ciljanom izraelskom udaru na njihovo vozilo u gradu Gandurijeh na jugu Libana, rekla su agencijama dva izvora upoznata sa operacijama te organizacije.

Isti izvori nisu odmah identifikovali ubijene.

Izraelska vojska je ubila jednog visokog komandanta Hezbolaha u napadu na jug Libana u ponedjeljak.

Izrael nije zvanično komentarisao tu operaciju, samo je ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao za TV Kanal 14 sinoć da ta zemlja stoji iza nje.

(BETA)

09:52h

Izraelske snage ubile su trojicu Palestinaca na sjeveru Zapadne obale u najnovijoj eskalaciji nasilja na toj okupiranoj teritoriji.

U zajedničkom saopštenju izraelske policije i bezbjednosne službe Šin Bet navedeno je da su Palestinci ubijeni u razmjeni vatre s izraelskim snagama, koja se dogodila kasno sinoć tokom hapšenja u selu Iktaba.

Palestinsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je pogibiju tri čovjeka, a Brigade mučenika Al-Akse, vojno krilo vladajuće partije Fatah, indentifikovalo ih je kao svoje članove.

Iktaba je pored grada Tulkarma, poprišta žestokih sukoba u proteklim mjesecima, navodi Asošiejted pres.

Poslije najnovijeg nasilja, na društvenim mrežama postavljeni su snimci na kojima se vidi da su Palestinci ubijeni iz neposredne blizine, prenosi britanski Gardijan.

Kako se navodi, takvi snimci ne mogu biti verifikovani, a na njima se vidi i da vojnici nastavljaju da pucaju na ranjenog Palestinca, koji leži na zemlji i izraelsko oklopno vozilo kako prelazi preko tijela jednog ubijenog.

Nasilje je pojačano na Zapadnoj obali od 7. oktobra kada je počeo rat Izraela protiv Hamasa, koji vlada drugom palestinskom teritorijom, Pojasom Gaze.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja navodi da su izraelske snage ubile za to vrijeme 337 Palestinaca.

(BETA)

08:44h

Državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovao je kasno sinoć u Izrael gdje će se danas sastati s izraelskim liderima i zvaničnicima i zatražiti da bolje štite civile i omoguće više pomoći u vrijeme kada rat u Gazi prelazi u novu fazu.

Blinken se u ponedjeljak sastao u gradu Al Uli u Saudijskoj Arabiji sa saudijskim prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom u okviru bliskoistočne turneje čiji je cilj postizanje konsenzusa o budućnosti Gaze.

On je rekao da su ključne arapske zemlje i Turska pristale da se započne planiranje obnove i upravljanje Gazom kada se rat Izraela protiv Hamasa završi.

Blinken je takođe rekao da su te zemlje pristale da upotrebe svoj uticaj da spriječe da se rat u Gazi proširi i izbije veći bliskoistočni sukob i negativne posljedice po međunarodnu trgovinu i globalnu ekonomiju.

Saudijska Arabija, Jordan, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska pristali su da rade zajedno i da "koordinišu napore da omoguće da se Gaza stabilizuje i oporavi, da se pripremi politički put za Palestince i radi ka dugotrajnom miru bezbjednosti i stabilnosti regiona kao cjeline", rekao je američki državni sekretar, ali nije naveo kakav bi bio njihov pojedinačni doprinos.

On je dodao da su Saudijci i drugi arapski lideri još uvijek zainteresovani za normalizaciju odnosa s Izraelom, ali samo na osnovi održivog izraelsko-palestinskog političkog rješenja.

Tokom svoje četvrte posjete Bliskom istoku za tri mjeseca Blinken će pokušati da ubijedi premijera Izraela Benjamina Netanjahua da, između ostalog, započne ozbiljne pregovore o poslijeratnoj Gazi.

Američki državni serektar je dodao da je administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena takođe usredsređena na vraćanje preostalih američkih i izraelskih talaca u Gazi, prenijele su agencije.

SAD podržavaju Izrael od početka rata protiv Hamasa, ali je Netanjahu izazvao gnjev u Vašingtonu jer je do sada odbijao svaki detaljan javni plan o upravljanju Gazom kada se izraelska vojna ofanziva završi, kao i američku opciju stvaranja jedinstvene palestinske države, koja se sastoji iz Zapadne obale i Pojasa Gaze.

(BETA)

08:41h

Izraelska vojska je započela novu i manje intenzivnu fazu svoje invazije na Gazu, izjavio je glavni vojni portparol Danijel Hagari, poslije dugotrajnog pritiska SAD i drugih saveznika da se smanji obim ofanzive koja je izazvala veliko razaranje i smrt civila.

Kontra-admiral Hagari rekao je da će u toj fazi učestvovati manje kopnenih snaga i biti manje udara iz vazduha.

On je najavio da će Izrael nastaviti da smanjuje broj vojnika u Gazi, proces koji je započeo u decembru.

Hagari je, nagovještavajući da je Izrael degradirao vojne sposobnosti Hamasa na sjeveru Gaze, rekao za Njujork tajms da će se vojska sada usredsrediti na uporišta te organizacije na jugu i centralnom dijelu palestinske teritorije, posebno oko gradova Kan Junis i Deir al- Balah.

Takođe je najavio da je cilj Izraela da omogući isporuku više humanitarne pomoći, uključujući šatore za raseljenje ljude u Gazi.

Portparol je to rekao uoči dolaska državnog sekretara SAD Entonija Blinkena u Izrael, u okviru turneje u regionu čiji je cilj da se spriječi eskalacija rata u Gazi u regionalni rat.

Nejasno je međutim da li će nova faza izraelske ofanzive biti manje opasna po palestinske civile.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi i dalje objavljuju smrt desetina ljudi u svakodnevnim udarima iz vazduha.

U ponedjeljak je objavljeno da je 247 ljudi ubijeno prethodne noći što je najveći broj ubijenih u jednom danu od početka rata.

Izraelske snage bombardovale su Kan Junis i centralnu Gazu tokom sukoba u tim područjima, rekli su stanovnici.

(BETA)

Bonus video: