„Meta je sve što se pomjera“

Iako je Izrael objavio blažu fazu rata, stanovnici Gaze ne vide veliku promjenu

7515 pregleda 1 komentar(a)
Palestinke nakon izraelskog napada u Kan Junisu, Foto: Reuters
Palestinke nakon izraelskog napada u Kan Junisu, Foto: Reuters

Palestinci ne vide veliki predah od izraelskog bombardovanja koje je razorilo Gazu uprkos tome što je Izrael objavio novu „ciljaniju“ fazu rata, a glavni američki diplomata tokom posjete ponovo pozvao na zaštitu civila.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u četvrtak da će vojska „preći na novi borbeni pristup“ sa manje intenzivnom vazdušnom kampanjom nakon što su ranije saopštili da će početi da povlače neke trupe iz Pojasa Gaze.

Međutim, porodice i dalje jure u bolnice u Gazi svakog jutra, noseći članove povrijeđene u bombardovanju tokom noći, i zatiču pretrpana, ponekad krvava odjeljenja i hodnike. Spasioci pristižu da iznesu leševe izvučene iz ruševina zgrada, piše Rojters.

„Sve što se pomjera je meta u Palestini, naročito u Gazi,“ rekla je Šehada Tabaš po dolasku u Evropsku bolnicu u Kan Junisu nakon što je izgubila dvoje rođaka u vazdušnom napadu.

Zdravstvene vlasti u Gazi saopštile su ranije juče da je 126 osoba ubijeno u prethodna 24 sata pa je broj žrtava od 7. oktobra porastao na 23.210.

Gaza
foto: Beta/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken je prije dolaska u Tel Aviv na sastanak sa premijerom Benjaminom Netanjahom rekao da je apsolutni imperativ“ za Izrael da učini više da zaštiti civile.

Na sastanku sa Netanjahuom, Blinken je naglasio važnost da se izbjegnu nove civilne žrtve i da se zaštiti civilna infrastruktura u Gazi, saopštio je Stejt department.

Međutim, za mnoge stanovnike Gaze, od kojih je većina bez krova and glavom nakon tri mjeseca bombardovanja koje je sravnilo sa zemljom stambene blokove, bolnice, škole i čak groblja, te riječi zvuče šuplje.

„Bombarduju nas američki avioni, diže nas u vazduh američko oružje, pa neka Blinken zaustavi ovaj besmisao“, rekao je Šaban Abad (45), IT specijalista iz grada Gaza koji je sa petoro djece prvo raseljen u Kan Junis, a zatim u Rafu.

„Otkad je on stigao u region, bombardovanje u Gazi, u Rafi, koja bi trebalo da je bezbjedna, nije prestalo. Da li on to vidi“, dodao je Abad.

Deklarisani cilj Izraela je uništenje palestinske grupe Hamas, koja je ubila više od 1.200 ljudi, mahom civila, i otela 240 talaca kada su njeni borci upali preko granice 7. oktobra i izazvali rat.

Međutim, iako je veći dio priobalne enklave razoren, islamistička grupa se i dalje bori a njegove vođe su još na slobodi.

Israel
foto: Reuters

Izraelska vojska, koja kaže da palestinski civili ne bi trebalo da pokušavaju da se vraćaju u svoje domove na sjeveru Gaze, gdje je počela ofanzivu u oktobru, juče je saopštila da je u međuvremenu proširila operacije u Kanu Junisu na jugu.

Nakon što je Izrael naredio svim civilima da napuste sjever Gaze, mnogi su se sklonili na jug, iako je nastavio da granatira i to područje. Njegove kopnene trupe su od tada izvršile invaziju na jug, gurajući raseljene Palestince u sve natrpanije barake na južnom obodu enklave koja se graniči sa Egiptom.

Iako je veći dio Gaze razoren, Hamas se i dalje bori a njegove vođe su još na slobodi

U Kan Junuisu, osmogodišnji Abdel Džaber Mohamed al-Fara rekao je da su on, njegov otac i mlađi brat pobjegli iz svog doma bez ičega, te da su na njih pucale izraelske snage dok su tražili sklonište u Evropskoj bolnici.

Rojters piše da se porodica Fara pridružuje ogromnoj masi raseljenih ljudi koji ne mogu da se vrate kući, a koji u potpunosti zavise od neadekvatne humantarne pomoći i ne vide kraj ratu.

U improvizovanom kampu u blizini bolnice gdje porodica Fara sada traži sklonište, Jusef Salem Hidžazi je rekao da je kuća njegove porodice na sjeveru uništena. Uprkos tome, oni žele da se vrate tamo da podignu šator u ruševinama.

Blinkenovi komentari koji pozivaju Izrael da ublaži ofanzivu i dozvoli civilima da se vrate kućama su dobrodošli, rekao je Hidžazi. "Ali njegove riječi su uzaludne. Ne vidimo ništa. Pratimo vijesti, ali ne vidimo ništa na čemu bismo mogli da zasnujemo nadu. Ne vidimo ni tračak doma“.

Bonus video: