Tramp poručio lideru Sjeverne Koreje: Zažalićeš ako napadneš Guam

Američki predsjednik je rekao da je vojno rješenje spremno ako Sjeverna Koreja bude djelovala nerazumno i izrazio je nadu da će sjevernokorejski lider Kim Džon Un "izabrati drugačiji put"
66 pregleda 13 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2017. 09:08h

Američki predsjednik Donald Tramp sinoć je ponovo upozorio lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-una da će "zažaliti" ako bude napao američko ostrvo Guam u Pacifiku.

Vašington i Pjongjang razmijenili su niz prijetnji, ali one nisu rezultirale većom vojnom mobilizacijom sa obje strane Pacifika i važan diplomatski kanal između dvije zemlje je ostao otvoren, ocjenjuje agencija AP.

"Ako bilo šta učini u pravcu Guama ili nekog drugog dijela američke teritorije, ili nekog američkog saveznika, on (Kim) će to zaista i veoma brzo zažaliti", rekao je Tramp novinarima u Nju Džersiju.

Upitan da li to znači da SAD idu u rat, odgovorio je da misli da novinari već znaju odgovor na to pitanje.

Američki predsjednik je rekao da je vojno rješenje spremno ako Sjeverna Koreja bude djelovala nerazumno i izrazio je nadu da će sjevernokorejski lider Kim Džon Un "izabrati drugačiji put".

Tramp je najavio da će prekinuti svoj 17-dnevni radni odmor u Nju Džersiju da bi u ponedjeljak održao konferenciju za štampu u Vašingtonu.

On je rekao je novinarima da će održati "veoma značajan" sastanak poslije kog će uslijediti "velika" konferencija za štampu, ali nije otkrivao detalje.

Upitan da komentariše izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel koja se usprotivila vojnom rješenju situacije sa Sjevernoj Korejom, Tramp je rekao da je ona vjerovatno mislila na Njemačku.

"Vjerovatno je govorila o Njemačkoj. Svakako nije govorila o SAD", rekao je on.

Kineski predsjednik Si Đinping danas je pozvao sve strane da izbjegavaju zapaljivu retoriku i akcije koje mogu da povećaju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Si je u telefonskom razgovoru sa Trampom rekao da su Peking i Vašington zainteresovani za denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

"Relevantne strane moraju da se uzdrže i izbjegavaju riječi i djela koje će pojačati napetosti na Korejskom poluostrvu", naveo je on.

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačane su oštrim porukama Pjongjanga i Vašingtona poslije najnovije raketne probe Sjeverne Koreje i nove runde sankcija Savjeta bezbjednosti UN.

Sjeverna Koreja upozorila je u srijedu da bi mogla da ispali rakete u smjeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je Tramp obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i bijesom".

Bonus video: