PROTIVI SE UPOTREBI SILE

Merkel: Ne vidim vojno rješenje za sukob sa Sjevernom Korejom

Njemačka kancelarka je pozvala na "veoma blisku saradnju" kako bi se ublažile tenzije u regionu, "posebno saradnju SAD i Kine, ali i Južne Koreje i Japana"
4 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2019. 04:25h

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je protivnik upotrebe bilo kakve sile u rješavanju sukoba sa Sjevernom Korejom.

To je poručila nakon što je američki predsjednik Donald Tramp upozorio Pjongjang da je vojska SAD "na gotovs" ukoliko Sjeverna Koreja "postupi nerazumno".

"Ne vidim vojno rješenje za ovaj sukob, već prije dosljedan rad kakav smo vidjeli u Savjetu bezbjednosti UN", rekla je Merkel novinarima.

Ona je istakla da će Njemačka intenzivno učestvovati u opcijama koje nisu vojne prirode, prenosi AFP. 

"Ali, verbalnu eskalaciju smatram pogrešnim odgovorom", naglasila je Merkel, u odgovoru na pitanje o Trampovim najnovijim tvitovima o Sjevernoj Koreji. 

Njemačka kancelarka je pozvala na "veoma blisku saradnju" kako bi se ublažile tenzije u regionu, "posebno saradnju SAD i Kine, ali i Južne Koreje i Japana". 

Njemačka vlada je ranije ove nedjelje pozvala i Vašington i nuklearno naoružani režim u Pjongjangu da pokažu uzdržanost nakon što su jedan drugom uputili apokaliptične prijetnje, intenzivirajući rat riječima, podsjeća francuska agencija. 

Berlin je izrazio "najveću zabrinutost" zbog najnovije eskalacije i pozvao međunarodnu zajednicu da u potpunosti primeni najnoviji paket sankcija protiv Sjeverne Koreje koji je usvojio Savet bezbednosti.