I obožavaoci se mire sa odlaskom Netanjahua

Nakon 100 dana rata u Gazi Izraelci saglasni da vladavina premijera neće trajati

22130 pregleda 5 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Rojters
Benjamin Netanjahu, Foto: Rojters

Autobiografija premijera Benjamina Netanjahua, objavljena godinu prije napada Hamasa 7. oktobra, izlaže scenario koji ima jezivu sličnost sa događajima najsmrtonosnijeg dana u Izraelu.

“Hamas je namjeravao da iznenadi Izrael tako što će pokrenuti istovremeni prodor stotina terorista u zemlju”, napisao je on o decenijskom planu palestinske militantne grupe koji je podstakao izraelske snage da krenu u rat u Gazi 2014. kako bi spriječili takav napad, piše agencija Rojters.

“Oni su planirali da uđu u vrtiće i škole, ubiju Izraelce i odvedu desetine talaca u Gazu kroz tunele. To bi moglo značiti katastrofu”.

Međutim, 7. oktobra prošle godine, borci Hamasa su sproveli zavjeru harajući jugom Izraela, sa jednom razlikom: taoci nisu odvedeni u Gazu kroz tunele nego preko probijene granične ograde.

Anketa od 2. januara pokazala je da samo 15 odsto Izraelaca želi da Netanjahu ostane na funkciji nakon što se završi rat sa Hamasom

Rojters navodi da su Izraelci još u šoku od ubistva 1.200 ljudi, uglavnom civila, i odmice njih 240, uključujući djecu i stare ljude. Taj napad je izazvao izraelsku vojnu kampanju u kojoj je ubijeno skoro 24.000 Palestinaca.

Zapanjeni ogromnim bezbjednosnim propustom, mnogi žele da Netanjahu ode.

Anketa koju je objavio nestranački Izraelski institut za demokratiju 2. januara pokazala je da samo 15 odsto Izraelaca želi da Netanjahu ostane na funkciji nakon što se završi rat sa Hamasom, u skladu sa prethodnim ispitivanjima koja su pokazala nagli pad njegove popularnosti.

Međutim, lider koji se godinama razmetao imidžom “gospodin bezbjednost”, ne pokazuje nikakve znakove da želi da ode.

“On je prkosan. Očigledno je donio stratešku odluku da politički preživi čak i ovo. Mislim da je to nerealan cilj i da će mu prije ili kasnije njegove kolege reći da je njegovo vrijeme isteklo”, izjavio je za Rojters politički analitičar Amoc Asa-El.

Josi Zroja, vlasnik restorana u Raml
Josi Zroja, vlasnik restorana u Ramlfoto: Reuters

Rojters ističe da promjena djeluje malo vjerovatno na kraći rok dok sukob u Gazi i dalje bjesni. Netanjahu je u međuvremenu obećao da će ratovati do potpune pobjede nad Hamasom.

Međutim, postoje znaci unutar Netanjahuove vlade da se neki bore za položaj.

Izvještaji o svađama u kabinetu za bezbjednost procurjeli su u izraelske medije i ultradesničarski ministar policije Itamar Ben-Gvir, uglavnom isključen iz bilo kakvih ratnih odluka, obrušio se na Benija Ganca, bivšeg ministra odbrane koji se pridružio Netanjahuovoj vanrednoj vladi i ratnom kabinetu.

Antivladini protesti, koji su održavani u Izraelu skoro godinu dana do napada, obnovljeni su proteklih nedjelja, sa pozivom na održavanje izbora. Međutim, oni su i dalje relativno mali u poređenju sa masovnim demonstracijama 2023.

“Vrijeme je da ide kući”, smatra marketing menadžerka Noa Vajnpres iz Tel Aviva. “To je trebalo da se desi još osmog oktobra, a sada je definitivno vrijeme, nakon sto dana”.

Čini se da su se i neki od najvećih Netanjahuovih fanova pomirili sa neizbježnim odlaskom lidera kojem se i dalje dive, piše Rojters.

“Mislim da će dobiti rat i dostojanstveno se povući”, rekao je Josi Zroja, član Netanjahuove stranke Likud i vlasnik restorana u Ramli. Tu je Netanjahu dočekan uz ovacije “kralj Bibi” prije 15 mjeseci na događaju tokom predizborne kampanje, gdje je obećao da će vratiti obezbjeđenje na ulice.

Trgovac dijamantima Rafi Kimči
Trgovac dijamantima Rafi Kimčifoto: Reuters

Rojters je prenio da su slično raspoložene druge pristalice na pijaci u Ramli.

“Netanjahu je genije. On nije kriv za ono što se desilo”, rekao je Rafi Kimči, trgovac dijamantima koji je došao u posjetu iz obližnje Herclije. “Ali mislim da je završio. Gotovo je”.

Gledajući razočarane glasače Likuda, Ben-Gvir bi se mogao izdvojiti i napustiti vladu uoči kampanje, rekao je Asa-El, istraživač na Institutu Šalom Hartman u Jerusalimu.

U međuvremenu, raste popularnost Benija Ganca, koji se smatra odgovornim čovjekom iz naroda, navodi Rojters i podsjeća da se veliki broj veterana Likuda odavno nadmeće da naslijedi Netanjahua, uključujući ministra spoljnih poslova Izraela Kaca i poslanika Julija Eldestina.

Josi Koen, bivši šef izraelske obavještajne sužbe Mosad i čest komentator na taleviziji posljednjih nedjelja, takođe se pominje kao nasljednik, a neke ankete su pokazale da bi stranka koju vodi dobila oko 12 od 120 mjesta u Knesetu.

“Ništa nije isključeno”, rekao je Koen 4. januara za program Uvda televizije N12. “Još nisam odlučio”.

Asa-El predviđa “politički prasak” kada borbe utihnu, moguće prijevremene izbore. “Biće ogromnih demonstracija ako političari budu pokušali da odugovlače”, ocijenio je.

Bonus video: