Izraelska vojska povlači jednu diviziju iz Gaze u očekivanju dugog rata

Povlačenje je dio plana za dug rat protiv Hamasa i potencijalnu eskalaciju sukoba protiv Hezbolaha na sjeveru Izraela

5416 pregleda 4 komentar(a)
Izraelski tenkovi, Foto: Reuters
Izraelski tenkovi, Foto: Reuters

Izraelska vojska (IDF) počela je danas sa povlačenjem jedne divizije iz Pojasa Gaze, gdje će ostati tri druge da se bore protiv palestinskog Hamasa.

Povlačenje je dio plana za dug rat protiv palestinske islamističke organizacije i potencijalnu eskalaciju sukoba protiv libanskog ekstremističkog Hezbolaha na sjeveru Izraela.

Poslije kratkog predaha jedinice u diviziji će se obučavati dok se ne odluči gdje da se razmjeste, prenijeli su izraelski mediji.

Više od 80 dana 36. divizija je dejstvovala u kvartovima Gaza Sitija i kako tvrdi vojska, uništila sve bataljone Hamasa, a nedavno je vodila borbe i u centralnom dijelu Pojasa.

Preostale tri divizije razmještene su na sjeveru, u centralnom dijelu i na jugu Gaze.

Izraelska vojska predviđa da će sukobi u Gazi trajati tokom cijele 2024. godine, jer je cilj Izraela da liši Hamas vojnih i sposobnosti za upravljanje.

Vojska se takođe priprema da sukob eskalira na izraelsko-libanskoj granici gdje Hezbolah i njima savezničke palestinske organizacije svakodnevno izvode raketne i napade dronovima otkako je počeo rat Izraela i Hamasa 7.oktobra.

U decembru je vojska saopštila da povlači pet brigada sa sjevera Gaze, gdje je smanjen intenzitet sukoba.

Danas je takođe IDF saopštila da je prvi put dejstvovala na kopnu u Nuseiratu u centralnom dijelu Pojasa Gaze, šireći svoju ofanzivu protiv Hamasa.

Tamo je pronađeno postrojenje za proizvodnju mina, fabrika raketa i oružje skriveno u zgradi koja pripada humanitarnoj organizaciji. U blizini jedne škole nađeno je i skladište oružja.

U Kan Junisu na jugu je izraelski borbeni avion osujetio pokušaj Hamasa da isporuči oružje operativcima u okolnom području.

Izrael vjeruje da se lider Hamasa Jahja Sinvar krije u tunelu negdje u Kan Junisu.

Bonus video: