Američke specijalne snage zaplijenile oružje sa iranskog broda namijenjeno Hutima

Napadi jemenskih Huta, uzvratni napadi SAD i Velike Britanije i ova akcija podigli su tenzije na širem Bliskom istoku

4709 pregleda 1 komentar(a)
Brod mornarice, Foto: BETA/AP
Brod mornarice, Foto: BETA/AP

Specijalne snage američke ratne mornarice zaplijenile su djelove raketa iranske proizvodnje i drugo oružje sa broda upućenog ka jemenskim Hutima, saopštila je danas američka vojska.

U akciji koja je sprovedena prošle nedjelje dva pripadnika "mornaričkih foka" su nestala i dalje se vode kao nestali, navela je vojska.

Riječ je o najnovijoj akciji američke ratne mornarice i njenih saveznika u zapljeni oružja upućenog Hutima u Jemenu koji su povećali broj napada na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu kao podršku palestinskom Hamasu u ratu sa Izraelom u Gazi ugrožavajući svjetsku trgovinu na tom plovnom putu.

Zaplijenjeni djelovi su uključivali elemente koji su vjerovatno upotrijebljeni u tim napadima, navodi agencija AP.

Napadi jemenskih Huta, uzvratni napadi SAD i Velike Britanije i ova akcija podigli su tenzije na širem Bliskom istoku.

Napad američkih specijalnih snaga dogodio se prošlog četvrtka, a komandosi su krenuli sa američkog broda Luis Puler uz podršku dronova i helikoptera, javila je američka Centralna vojna komanda precizirajući da se napad dogodio u Arabijskom moru koje se na sjeverozapadu sužava u Omanski zaliv.

Američke snage našle su djelove za krstareće i balističke rakete, uključujući sprave za navođenje, kao i bojeve glave i djelove za vazdušnu odbranu, saopštila je američka Centralna komanda.

"Prve analize ukazuju da su ovo isto oružje koristili Huti da prijete i napadaju nedužne pomorce na međunarodnim trgovinskim brodovima koji prolaze Crvenim morem", navela je američka Centralna komanda.

Američka ratna mornarica potopila je brod koji je nosio oružje, pošto je proglasila da je nebezbjedan, navela je Centralna komanda dodajući da je 14 članova posade privedeno.

Rezolucijom UN zabranjuje se dostava oružja Hutima u Jemenu koje podržava Iran. Teheran dugo negira da naoružava pobunjenike uprkos fizičkim dokazima, brojnim zaplenama i tome da su stručnjaci povezali oružje sa Iranom.

Od novembra Huti su više puta gađali brodove u Crvenom moru navodeći da se svete za izraelsku ofanzivu u Gazi protiv Hamasa. Ali često su ciljali plovila koja nemaju nikakve jasne veze sa Izraelom ugrožavajuući ključni plovni put za globalnu trgovinu.

Bonus video: