Lavrov: Veoma visoka opasnost od sukoba SAD i Sjeverne Koreje, Vašington da učini prvi korak ka de-eskalaciji

Lavrov je rekao da će Rusija "učiniti sve" da se izbjegne sukob između te dvije zemlje i dodao da su Rusija i Kina u nekoliko navrata predložile smirivanje tenzija uvođenjem dvostrukog moratorijama
50 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2017. 14:59h

Rusija je "vrlo zabrinuta zbog veoma visoke opasnosti" izbijanja sukoba između SAD i Sjeverne Koreje, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je pozvao Vašington da učini prvi korak ka "de-eskalaciji".

"Rizik je veoma visok, posebno zbog retorike koja se koristi. Postoje direktne prijetnje o upotrebi sile. I zbog toga smo vrlo zabrinuti", rekao je Lavrov tokom susreta s mladima u Moskvi.

Lavrov je rekao da će Rusija "učiniti sve" da se izbjegne sukob između te dvije zemlje i dodao da su Rusija i Kina u nekoliko navrata predložile smirivanje tenzija uvođenjem dvostrukog moratorijama.

Prema njegovim riječima, prvi bi se odnosio da Sjeverna Koreja odmah obustavi svoj nuklearni i balistički program, a drugi da SAD i Južna Koreja obustave zajedničke vojne vježbe.

Vašington se tome protivi jer su nuklearne i balističke raketne probe Severne Koreje zabranjene ranijim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, koje treba da se poštuju, dok zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje nisu nikad osuđene, dodao je ruski ministar.

"Kad dođe do ivice sukoba, prvi korak u izbjegavanju opasne situacije treba da učini koja koji je jači i inteligentiniji. Nadamo se tome", dodao je Lavrov.

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je vojno rješenje spremno ako Sjeverna Koreja bude djelovala nerazumno.

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačane su oštrim porukama Pjongjanga i Vašingtona poslije najnovije raketne probe Sjeverne Koreje i nove runde sankcija Savjeta bezbednosti UN.

Bonus video: