Šta ako SAD napadnu Sjevernu Koreju: Bez pobjednika, Seul bi mogao biti uništen

"Takva operacija bi sadržala brz i multidimenzionalan napad, a borbu bi mogli da odluče prvi minuti", rekao je penzionisani mornarički kapetan Džeri Hendriks
15 komentar(a)
SAD, Sjeverna Koreja, rat, Foto: Shutterstock
SAD, Sjeverna Koreja, rat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2017. 14:21h

Ne postoji "pobjednička situacija" ukoliko SAD izvedu preventivni napad na Sjevernu Koreju, iako to zamišljaju američki vojni zvaničnici, piše CNN, a prenosi B92.

Kako se navodi, milioni nedužnih građana bi se našli u razmjeni vatre, bez vremena za evakuaciju, ukoliko SAD i saveznici iniciraju napad na Pjongjang.

"Takva operacija bi sadržala brz i multidimenzionalan napad, a borbu bi mogli da odluče prvi minuti", rekao je penzionisani mornarički kapetan Džeri Hendriks.

On ističe da nije informisan o specifičnostima mogućeg preventivnog napada, ali je rekao za CNN da bi ta operacija uključivala nekoliko strategija usmjerenih na neutralisanje sjevernokorejskih mogućnosti – da li one bile usmjerene na defanzivnu orijentaciju ili na kontranapad.

"Suprotstavljanje sjevernokorejskom relativno impresivnom defanzivnom sistemu zemlja-vazduh bi moglo da se učini steltovima F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 ii F-15. Takođe, korišćenje bespilotnih letjelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota", dodaje Hendriks.

Prema njegovim riječima, SAD bi mogle da dopreme dodatne letjelice u region uoči napada, ali suštinski američka vojska može da se osloni na dvije velike baze u Južnoj Koreji, u Osanu i Kunsanu.

"Sa Guama bi Pentagon mogao da podigne bombardere B-1, B-2 i B-52, a u igru bi mogli da budu uključeni i razarači koji se nalaze u Japanu, a koji su opremljeni raketama tipa tomahavk i defanzivnim sistemom koji bi mogao da presretne sjevernokorejske rakete", istakao je Hendriks.

Problem mogu da predstavljaju posljedice prvog napada.

"Nekoliko minuta po napadu američki avioni i artiljerija bi morali da koordinišu svoje akcije sa saveznicima kako bi uništili hiljade raketnih bacača koji su usmjereni ka južnokorejskoj prijestonici Seulu", piše CNN, a prenosi B92.

Stručnjaci navode da bi to samo bio početak.

"Nije problem pogoditi Sjevernu Koreju, problem je šta dalje slijedi. Vi napadnete Sjevernu Koreju... Pa oni će odgovoriti, a imaju arsenal koji može da uništi Seul. Predviđa se da bi stotine hiljada stanovnika Južne Koreje moglo da umre u prvim satima borbe – od artiljerije, raketa, projektila kratkog dometa, a rat bi mogao da eskalira i do nuklearnog nivoa, što bi dovelo do desetine miliona žrtava i destrukcije 11. najveće ekonomije svijeta. S tim se kockate", navodi se u tekstu CNN.

Bonus video: